• header_1.jpg
  • header_2.jpg
  • header_3.jpg
30 juni 2018
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
14 juli 2018
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
28 juli 2018
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
11 aug 2018
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
25 aug 2018
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij

thuis bezord!

Nieuws

Hier vindt u biernieuws van Jonge Beer gesorteerd op tijd.

biersoorten jonge beer

De oogst van een jaar brouwen!

Ons bier laat zich natuurlijk ook goed combineren met hapjes en bij de maaltijd. Er zijn geen wetten en regels hiervoor, want net zoals met het bier geldt hier: zoveel mensen, zoveel smaken. En over smaak valt niet te twisten.

Hieronder volgen toch enkele tips om ons bier te combineren met de maaltijd of met borrelhapjes. Speciaalbier combineert heel goed met kaas, omdat het bier niet gauw ondersneeuwt bij een overdaad aan tegensmaakjes, hierom zijn kazen royaal vertegenwoordigt.

  • HobBlont: asperges, meloenbolletje met ham eromheen, overjarige Beemsterkaas, blauwe kaas, maar ook brie, camenbert of oude Edammer
  • Eridaan: White Cheddar, Cashel of Shropshire Blue
  • Witte Weyte: fenegriekkaas, friese kruidnagelkaas, geitenkaas, ei-rolletje met kruidenboter, stokbrood met mozzarella, kerstomaatje en basilicum
  • Humber: geroosterd varken, droge worst, oude of fenegriek schapenkaas, Port-salut
  • Jopper: stilton, gorgonzola of Roquefort
  • Wadder: Chocolade truffels, koster worst, of friese/groningse droge worst met kruidnagel, oesters, schapenkaas met fenegriek, stilton of zachte gorgonzola, (turf-)gerookte kaas, friese kruidnagelkaas
  • Lieveling: Beemster extra oude kaas, Emmenthaler
  • Sunt Steffen: (verse) Geitenkaas, zachte blauwschimmelkaas

Probeer vooral zelf eens wat uit, en mocht je een combinatie weten waarvan je denkt dat die hier niet mag ontbreken: mail ons!

 

nederlandse brouwerijdagen

Dit jaar werd voor de vijfde keer de Week van het Nederlandse Bier georganiseerd door de hele landelijke branche. Het laatste weekend stond wederom in het teken van de Nederlandse Brouwerij Dagen, waarin vele brouwerijen hun deuren openden om het publiek een kijkje in de keuken van de brouwer te gunnen.

Wij deden voor de tweede keer mee en openden de deuren op zondagmiddag 29 mei.

jonge beer open brouwerijdag 2016 4

We tapten er ons jubileumbier, een Dry-hopped Blond, onze nieuwe Eridaan, een eenmalige Dry Red Ale en natuurlijk ook onze HobBlont en Humber.. Ook kon men een proeverijtje van 4 verschillende bieren van ons proeven om kennis te maken met de uiteenlopende smaken. En natuurlijk konden de gasten van de brouwer uitleg krijgen over zijn bier en het brouwproces.

jonge beer open brouwerijdag 2016 1

 

(H)Eerlijke Markt

jonge beer open brouwerijdag 2016 5

Ook was er een kleine markt met fairtrade artikelen van Embrace the World , biologische huisgemaakte pesto's en kaas van zorgboerderij de Naoberhoeve uit Echten, ambachtelijk ijs van Hoeve Sonneclaer uit Fluitenberg met tevens Bier-IJs met Eridaan, en regionale "mien stroopwafels" die ter plekke worden gebakken. Zij verkocht ook droge worst en hakhoning. Ook imkervereniging "De Heidebloem" was met een stand vertegenwoordigd, en had de eerste koolzaadhoning van dit jaar meegenomen!

jonge beer open brouwerijdag 2016 2

Al het lekkers liet zich goed combineren met onze speciaalbieren, elk bier is anders en combineert goed met een bijzonder product.

jonge beer open brouwerijdag 2016 3

Het was een zeer geslaagde middag, die druk werd bezocht. Het was zo druk dat het regelmatig wachten was om de keel te kunnen smeren. Gelukkig was iedereen goed gemutst, zodat ook alle standhouders na afloop konden spreken van een zeer geslaagde Heerlijk Markt!

 jonge beer open brouwerijdag 2016 6

 

Hieronder nog even een gefilmde impressie van de Open Brouwerijdag van 2015:

 

 

 

 

Zaterdag 9 april was ons eerste Kijkje in de Brouwerij.

Tot eind augustus zullen we twee keer per maand een middagje onze deur openen om het publiek de gelegenheid te geven vragen aan de brouwer te stellen en eventueel van een bierproevertijtje te genieten. Kijk in de agenda voor de volgende "Kijkje in de Brouwerij" dag.

 

 

De eerste middag werd goed bezocht en er werden vele vragen beantwoord. Kijk in de agenda voor de volgende bezoekmogelijkheid!

 

 

 

Zaterdag 5 maart 2016 waren we te zien op RTV Drenthe met onze kant van het hoptekort verhaal.

Gemiddeld is er wereldwijd door onder andere droogte in augustus een 23% lagere hopoogst geweest. Omdat kleine speciaalbierbrouwers al gauw 3 keer zoveel hop gebruiken per hectoliter bier dan de grote pilsbrouwers en de spectaculaire groei van het aantal speciaalbierbrouwers, is het tekort nijpend te noemen. Temeer daar hoptelers er zeker drie jaar over doen om het hopareaal effectief uit te breiden om aan de gestegen vraag te kunnen voldoen.

 

Liefhebbers van ons speciaalbier hoeven niet te vrezen voor biertekorten in de schappen van de slijter: we hebben nog hopvoorraden voor het komende seizoen. Pas als er weer een misoogst komt in september 2016, zullen wij ook met een hoptekort komen te zitten.

 

Het was een warme kerst dit jaar met ons Sunt Steffen winterbier , onze Lieveling met heel veel heidehoning en onze barley wine Jopper. Op het 6e noordelijk kerst en winterbierenfestival op zondag 20 december in Hoogeveen hadden we beiden van de tap beschikbaar net als, voor de liefhebber van rookbier, onze Wadder turfporter. Het was er heel druk en super gezellig en iedereen genoot van onze bieren van de tap, die dan ook nu op zijn. In de slijterij en bij de horeca zijn onze bieren natuurlijk nog volop verkrijgbaar in de fles!

Net voor de drukte losbarste op het winterbierfestival, stonden we klaar om de bezoekers te verwelkomen. Daarna was het zo druk dat we geen foto meer konden nemen,

 

Ons eigen Jonge Beer Bierglas is nu ook verkrijgbaar voor 5 euro. Mooi om samen met enkele van onze bieren als cadeau te laten verpakken voor de feestdagen!

 

Ons beertje zit er lekker warm bij!

 

De Kalevala is het oude Finse heldenepos met volksverhalen die vroeger mondeling werden overgeleverd. Later is het op papier gesteld en daarin staat een verhaal over hoe het bier van de Kalevala zijn oorsprong vond.

Een korte versie volgt hier:

 

Kapo een godin uit de Kalevala verenigde hop met gerst en water in een kookpot, maar kon er geen bier van maken omdat het niet wilde gisten. Daarom stuurde zij een eekhoorn erop uit om een sparappel met zaad uit een hoge pijnboom te halen om daarmee het bier aan het gisten te brengen. Als dit niet lukt, stuurt ze een marter op pad om het schuim uit de bek van vechtende wilde beren te halen om daarmee het bier aan het gisten te maken. Ook nu kwam het bier niet aan het gisten, dus stuurde ze een honingbij naar de honingklaver om daaruit de nectar te halen en daarmee bracht Kapo het bier aan het gisten zodat het uit de kuipen schuimde. Het bier werd in eikenhouten vaten gedaan die met koperen banden bijeen werden gehouden en zo kreeg het volk van Kalevala het lekkerste bier.

 

Burgemeester Karel Loohuis opende onze brouwerij op donderdag 21 mei 2015 door de deur te openen met de sleutel die hij aangereikt had gekregen van Phae van Laake, de kleindochter van het brouwersechtpaar.

 

De burgemeester, die zelf ook een liefhebber is van speciaalbier, gaf in zijn teospraak aan blij te zijn dat Hoogeveen nu ook eindelijk weer een eigen brouwerij heeft.

 

 

Na binnenkomst tapte de burgemeester een eerste biertje en genoot zichtbaar van het resultaat van de maandenlange verbouwingswerkzaamheden.

 

 

RTV Drenthe maakte eerder die dag een reportage in de brouwerij:

 

 

 

 

Nieuw activiteiten vindt u vanaf nu in onze agenda!

 

Tijdens de nieuwsjaarsrecepetie van D.A.B. de Wortketel op 20-01-2016 werd onze origineel Engelse bierpomp ingewijd. Er werd een eigen Ierse Red Ale van getapt.

 

Een thuiswedstrijd was het kerst en winterbierenfestival in Hoogeveen op 20 december 2015: druk en gezellig!

 

Op het Noordelijk Speciaalbierenfestival in het Heerenhuis in Groningen op 7 november 2015.

 

Verkoop tijdens de pinksterstreekmarkt.

 

De Open dag tijdens de Week van het Nederlandse Bier werd druk bezocht.

 

 

 

Woensdag 18 februari 2015 heeft RTV Drenthe tv opnamen gemaakt in onze brouwerij.

 

 

De uitzending volgde op donderdag 19 februari in het nieuwsprogramma Drenthe Nu.

 

 

 

Nu kunnen we eindelijk beginnen met het voorbereiden van de eerste testbrouwsels!

 

 

 

 

 

Op het eerste lustrumfeest van het Noordelijk Kerst- en Winter-biern Festival werd burgemeester Lohuis op de hoogte gebracht van onze werkzaamheden aan een te openen bierbrouwerij in Hoogeveen. Ook ontving de burgemeester een winterbier van de brouwer om een indruk te krijgen hoe de Hoogeveense Bieren volgend jaar zullen gaan smaken.

 

Op de foto van links naar rechts; Burgemeester Karel Lohuis, Henk Stoel en Jan Beekelaar (bestuursleden DAB de Wortketel), en brouwer Jan de Vries bij de opening van het kerst- en winter-biern festival  op 21 december 2014.

 

 

Om onze brouwerij te kunnen starten moest er heel veel verbouwd worden.

Na het verwijderen van de oude electriciteitsinstallatie en bekabeling en het opruimen van overige oude zaken, konden we eind 2014 eindelijk beginnen met het opbouwen van nieuwe wanden, de vergistingsruimte en het aanbrengen van voedselveilige afvoerputten..

De gemeentelijke vergunning kwam op de valreep voor kerst binnen.

En ook de Douane keurde de accijnsgoederenplaats vlot goed!

Aan het einde van de winter 2015 was het belangrijkste klaar om een start met het brouwen te kunnen maken.

In 2007 werd in samenwerking met Die Luyden van't Hooge Veene een project Middeleeuws Gruitbier Brouwen uitgevoerd. Dit om te onderzoeken of we de juiste methode te pakken hebben om dit te doen, maar ook om te kijken wat het brouwrendement is geweest in de tijd dat men nog in 1 kuip brouwde (tot ca. 1450 na Chr.)
Een fotoreportage van de gruitbrouwdag vindt u op de website van Die Luyden van 't Hooge Veene onder het kopje foto's Middeleeuwen.

Een verslag van de gruitbrouwdag op zaterdag 20 oktober 2007:

De Middeleeuwse Luyden kwamen bijeen bij Meesterbrouwer Homme om hem te assisteren (lees: het zware werk doen) bij het ambachtelijk brouwen van een echt gruitbier.   En dat op dezelfde manier zoals dat in de middeleeuwen werd gedaan!

gbnieuws2

Tot circa 1450 brouwde men bier met gruit i.p.v. met hop. Dit gruit mocht alleen door de gruithuizen worden geleverd, wat in feite een belastingregel was, want op de gruit hief men accijns.
  In deze tijd had de Landschap Drenthe twee gruithuizen, een te Roden en een te Ruinen. Zodat alleen in deze plaatsen officiële brouwerijen waren, die brouwden voor de handel. Wel brouwde iedere boer op zijn erf (de vaelt) voor eigen gebruik zijn bier.
Gruit is een mengsel van diverse kruiden, waarvan Gagel, duizendblad, en moerasrozemarijn vaste bestanddelen waren, aangevuld met regionale kruiden, of als de beurs het toeliet, specerijen die via de zijderoute werden aangevoerd.

In verband met de voedselveiligheid moesten Die Luyden het recept iets aanpassen, maar dit gaf de brouwer de mogelijkheid een regionale toets toe te passen.

gbnieuws1

Bijzonder aan het middeleeuwse bier is verder dat alle ingrediënten samen in een koperen ketel op het vuur worden verwarmd, en gekookt. Hierdoor ontstaat een brei vergelijkbaar met havermoutse pap.
Tegenwoordig wordt het graanmengsel met water verwarmd en dan gefilterd. Pas daarna wordt de gefilterde vloeistof gekookt, wat een veel zuiverder, helderder, en makkelijker te verwerken resultaat geeft.

Ondanks de lastig af te tappen drabbige vloeistof, en de prikkende ogen, door het langdurig koken op een open houtvuur, ontstond al snel een gistend nat, dat middels een extra melkzuurvergisting resulteerde in een bijzonder fris middeleeuws bier met rokerige tonen. Het resultaat werd op een midwinteravondopenstelling van Museum De 5000 Morgen te Hoogeveen gepresenteerd, waar Grolsch deskundige Hennie Heinsman het eerste glas mocht proeven.

"Van Greutsoppe en Turfbier"

Een uitgebreide tekst met deze titel, waarin een geschiedenis van het middeleeuwse gruitbier wordt beschreven, is verwerkt tot e-book. In deze tekst wordt tevens het brouwexperiment beschreven, met verantwoording van de gevolgde methode, aangevuld met een vergelijking met de later in gebruik gekomen methode. Ruim 100 proevers gaven hun mening over de smaak; ook dit vindt u in de tekst terug. De tekst "Van Greutsoppe en Turfbier" is te lezen met behulp van een e-reader en heeft het epub formaat.


Download de tekst "Van Greutsoppe en Turfbier" hier (314kb)

Ook is deze tekst in pdf formaat te downloaden in het Digitaal Geschiedenisboek van Hoogeveen.

 

Hoe brouw je bier zonder thermometer en zonder de huidige scheikundige kennis?
Gewoon, door ervaring te combineren met goed vakmanschap!

Hier een verslag van het brouwen van een zeventiende eeuws licht tarwebier op orignele wijze.

Tijdens een historische stadswandeling door het centrum van Hoogeveen op 13 september 2013 mocht een verhaal worden verteld over drank en drinken door de eeuwen heen. Daarbij kwamen behalve bier ook jenever, brandewijn en likeur, maar ook koffie, thee en limonade aan bod. Niet alleen de bierbrouwers werden benoemd, maar ook de jeneverstokers en likeurbereider, evenals de koffiebranderij van Pet en de limonadefabriek van Harkema in Noordscheschut.

De kwaliteit van het drinkwater, en dat van het bier werd benoemd. Op het Hoogeveen was dat natuurlijk dik in orde, maar landelijk schortte het daar nogal eens aan. Tappers die zout in het bier gooiden, brouwers die koeiepoten mee lieten koken in de wort of koeiedrek aan het water toevoegden om de kwaliteit van het brouwwater te verbeteren (!) kwamen aan de orde. Niet op Hoogeveen natuurlijk: in de bedoelde periode werd het bier van Hoogeveen in de boeken positief beoordeeld.

Een aangename avond werd afgesloten met een aangename slok bij een van de oudste kroegen in het oudste pand van Hoogeveen: het Olde Schippershuus.

In een ontspannen atmosfeer werd dinsdagavond 17 april 2012 in de sfeervolle omgeving van Musem De 5000 Morgen te Hoogeveen een lezing over bierhistorie gehouden.

Vele zaken kwamen aan de orde in een beeldend verhaal, waarbij tussendoor ook nog even de omzetting van mout in wort werd gedemonstreerd en men kennis kon maken met Kvas (broodbier).

Na de pauze volgde een zeer speciale bierproeverij onder leiding van Maurits Harmsen van Dégust (nu: De Drie Dorstige Herten in Utrecht).
Hij reisde speciaal voor deze gelegenheid naar het Belgische Pajottenland om enkele bijzondere bieren van spontane gisting te kunnen bemachtigen. Zijn bierkeuze sloot mooi aan bij het historische karakter van de avond. Er werd Oude Lambiek en Geuze geproefd van Oud Beersel en De Cam. Ook werd er een biologisch gagelbier geproefd: De Gageleer.
Al met al bieren die in Nederland zelden te vinden zijn.

Het werd een smaak- en spraak-makende avond in een gemoedelijke sfeer, waarbij zowel de bierliefhebbers als de historische fijnproevers aan hun trekken kwamen.
Mede door de inzet van Dick Henstra kwam de presentatie van de stijlkamer in de juiste sfeer over.PINT en de overige media hebben er toe bijgedragen dat het een druk bezochte avond werd.

 lambiekvaten

100 jaar oude eiken vaten waar de Lambiek van Geuzestekerij De Cam rustig rijpt.

 

Leveringsvoorwaarden

Etikettenservice

Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .

Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!