• header_1.jpg
  • header_2.jpg
  • header_3.jpg

Ons Bier

Ons assortiment bestaat uit een aantal zeer verschillende biersoorten, allen met de meeste zorg en de beste grondstoffen gemaakt in onze brouwerij in Hoogeveen. Onze moutsoorten zijn van biologisch geteelde granen gemaakt. Ook hop wordt voor een deel door ons zelf geteeld en voor ons, door de Naoberhoeve in het naburige Echten. Niet alle biersoorten zijn het hele jaar verkrijgbaar; sommigen slechts heel beperkt.

NIEUW: Rurik etiket thumb

bock 19 etiket thumb  bockigger etiket thumb   Jopper brett hout etiket thumb

frisser etiket thumb   sesjun hobblont etiket thumb   humber etiket thumb  

hobblonder etiket 2 thumb   eridaan etiket thumb   Weyte etiket thumb

Drenthenier etiket thumb wadder etiket thumb   jopper etiket thumb  

lieveling etiket thumb sunt steffen etiket thumb  wacholder etiket thumb  

Verzamelaars van etiketten: Klik Hier

Bier en Spijs combineren?: Klik Hier

Ons Bierglas en T-shirt zijn ook volop verkrijgbaar!

 

Zwaar en donker is onze Russian Imperial Stout, vernoemd naar de Viking hoofdman die de grondlegger zou worden van het oude Russische Tsarenrijk.

Rørik is een bier om voorzichtig te degusteren, hij zal zeer wel bevallen!

 

De nieuwe jaar-bock is er weer!

Pittig moutig en vol van smaak met een gemiddeld alcoholgehalte van 6,5 %.

bock 19 etiket

Geniet van de geroosterde en warme smaken van rijp fruit.

 

Wil je onze traditionele Jopper proeven zoals hij waarschijnlijk in 1795 ook gesmaakt zal hebben? 

We lieten een beperkte hoeveelheid ruim een jaar gisten en rijpen op een eikenhouten vat en lieten hem daarbij een aanvullende brettanomyces vergisting ondergaan. Hierdoor heeft hij een fris, ietwat zurige, maar heel complexe smaak en geur gekregen, die mooi ondersteund wordt door de warme tonen van het eikenhout.

In België zouden ze dit een degustatie bier noemen, om rustig nippend van te genieten.

Drenthenier, héérlijk streekbier.

Volmoutig bruin bier van 5,2 % met een heerlijke citrus-hoppigheid: het beste van twee werelden!

 drenthenier kruikje web

Verkrijgbaar in 0,33 l. fles en beperkt ook in 0,5 l. stenen kruikje!

 

Ontwikkeld, gebrouwen en gebotteld in Hoogeveen, zoals al ons bier, maar het werd nodig tijd om het eens te vermelden.

Weyte is oud Drents voor tarwe, en dat is wat dit bier ook is: een tarwebier van het bekende Duitse Hefe Weizen type. De heerlijke bananige geur en pittig kruidnagelachtige smaak komen duidelijk naar voren in dit heerlijk verfrissende bier.

Gebrouwen met 60 % biologisch geteelde tarwe- en 40 % gerste-mout, heeft dit bier een alcholgehalte van 5,3 %.

Bockigger is een pittige dubbelbock voor de koudste tijd van het jaar. Om heerlijk van te genieten.

bockigger etiket

bockigger kruikjes

 

Dit complex gelaagde bier heeft een langdurige lagering gehad en biedt meer dan je zou verwachten. Ondanks dat is het zeker niet een zoet bier; echt iets voor de gevorderde speciaalbierliefhebber. Je kunt er naast caramel en geroosterde moutsmaken ook rijpe vruchten als rozijnen en vijgen in proeven.

 

Afgevuld in een stenen kruik van een halve liter met een fraaie beugelsluiting is dit ook een mooi cadeau om aan een biergenieter te geven!

 

Dit donkere verwarmende bier heeft een milde kruidigheid meegekregen van zoethout en jeneverbes, die in Drenthe vanouds Heidewachter of Wacholder werd genoemd (in Duitsland is dit nog steeds de officiële benaming van de jeneverbesstruik).

wacholder etiket

 

Session-versie van het prijswinnende HobBlonder: extra licht, slechts 3,5 % alcohol en heerlijk fris!

sesjun hobblont etiket

 

 

Een heerlijk verfrissende sensatie: frisser dan fris!

Frisser is alcoholarm, met slechts 0,5 % alcohol is dit bier een dorstlesser die om doordrinken vraagt. 

frisser etiket 2

Dit bier is fris gehopt met kruidige traditionele hop, en lokaal geteelde fris geurende citrushop. Een fijne bijkomstigheid is dat dit bier weinig calorieën heeft: slechts 15,5 Kcal per 100 milliliter!

 

Over de termen alcoholvrij en alcoholarm vindt u hier meer informatie.

 

Review van een klant:

Bier en alcohol. Voor de één kan het niet zonder elkaar, voor de ander gaat het om het totaal, de beleving, geur en smaak, en hoeft lekker niet te betekenen: veel alcohol. Insiders kennen van de Jonge Beer al het scharbier, laagalcoholisch 17e eeuws bier, dat in en voor kleine kring werd gemaakt. Inmiddels heeft de Jonge Beer eenvolwassen biervariant daarvan, met slechts 0,5 procent alcohol en een dikke tien als het gaat om het drinkplezier.

De Frisser voelt zoals ie heet: heerlijk fris bier, met een duidelijke hoppige bitterheid, maar wat lager dan we van de Jonge Beer kennen. En daardoor makkelijker toegankelijk voor wie nog niet zoveel gewend is. Hij schuimt mooi, maar niet overdadig. De mouten geven zowel in smaak als in geur genoeg te beleven. Het bier is er diep rood van geworden. Dat oogt geweldig. Geen slap maltje met een smaak waarin je niks van echt bier terugvindt. Gewoon een volwassen variant waarvan je voor je het doorhebt een tekst op papier hebt en je je afvraagt: hoe kan het dat het glas nu al leeg is? Tijd voor een volgend glas. En dat kan dus, ook als je om wat voor reden vanavond niet teveel moet drinken. Proost. Een tevreden klant.

 

Voor HobBlonder gebruiken we onze in Echten geteelde citrus-hop als dry-hop om een mooie uitgeballanceerde frisheid te creëren. Het bier is volmondig en toch doordrinkbaar.

Een verfrissend blond-bitter bier met een mild karakter en een alcoholgehalte van 6,2 %.

hobblonder etiket 2

In een blindproeverij in juni 2017 gehouden door het magazine Naober gekozen tot het lekkerste blonde bier van het Oosten. En reken maar dat we daar trots op zijn!

 

 

Barnsteenkleurig is onze lichte bok, Eridaan. Het is een volmoutig warmgoudkleurig bier met een spannende pittige hopgeur en een alcoholgehalte van 7%..

eridaan etiket

Eridaan dankt de naam aan de oerrivier Eridanos of Eridanus (ook wel Baltische rivier genoemd) die in het Nederlans Eridaan werd genoemd. Deze prehistorische rivier liep ooit van Lapland naar de Noordzee. De naam komt uit het Oud Grieks en stond voor de Noordeuropese barnsteenrijke rivier.

In de Edda en de oude Germaanse mythologie komt godin Freya voor die door haar echtgenoot Odur in de steek wordt gelaten. Ze huilt dan tranen die in de rivier de Eridaan stromen en daar veranderen in barnsteen.

Ook bij de Grieken komt een vergelijkbaar mythologisch verhaal voor. Hier stolden de tranen die de Heliaden plengden na het overlijden van hun halfbroer Phaëton tot barnsteen.

 

De honingbijen van de Drentse heide hebben hun plicht gedaan en een heerlijke honing afgeleverd die verwerkt is in een warm geurend bier met een bijna bedwelmend effect.

lieveling etiket

Dit zware bier bevat een flinke dosis heidehoning uit de directe omgeving van Hoogeveen, namelijk de heide van de Boerenveense Plassen en het Nuilerveld rond Pesse. We zijn blij met deze regionale toevoeging van, wat de brouwer vindt, de lekkerste honing die een mens zich maar kan wensen.

In de Kalevala is te lezen hoe honing in het bier kwam. Al duizenden jaren lang wordt honing gebruikt om bier sterker en smakelijker te maken. In Groot Brittannië werd het bekend als Braggot.

 

 

 Deze volle Barley Wine doet denken aan het ooit vermaarde Hoogeveense Jopenbier zoals in 1795 door Johannes van Lier werd geschreven in zijn boek "De tegenwoordige staat van Drenthe".jopper etiket

Ook is een Jopper een wollen schippersjas, en daarmee word tevens een verwijzing gemaakt naar het verleden van Hoogeveen als een belangrijke binnenhaven en woonplaats voor vele schippers.

Sinds het einde van de achttiende eeuw is dit bier nooit meer gebrouwen in Hoogeveen, totdat Jonge Beer het als experiment opnieuw probeerde, enkele jaren geleden alweer. Dit experiment was nodig omdat het originele Jopenbier dat uit Danzig kwam en via de Hanze de wereld veroverde, een ingewikkelde en langdurige vergisting had. Dit werd door de brouwer zo natuurgetrouw mogelijk opnieuw uitgevoerd tijdens de experimentele fase. Om het echter ook in een moderne Jopper-jas op de markt te kunnen zetten was er nog het een en ander nodig om dit mogelijk te maken. Wel werd de smaak vanuit het experiment zoveel mogelijk behouden in deze nieuwe uitvoering.

Nu is onze Jopper eindelijk klaar voor een iets groter publiek, maar wel in zeer beperkte oplage.

 

 

Het bier is een traditionele turfporter, bijna zwart van kleur. Voor dit bier rookten wij de mout zelf op turf. Dit geeft een heel speciaal scherp rookeffect zonder te erg te worden. Tenminste, dat is de mening van de brouwer.

wadder etiket

De naam dankt het aan een Groninger hoogleraar uit de zeventiende eeuw: Martinus Schookius. Hij schreef een verhandeling over de turfwinning, waar ook Hoogeveen zijn bestaan aan heeft te danken.

Hij omschreef de Wadder als het gereedschap dat we nu kennen onder de naam "turfsteker" ook wel bekend als "stikker".

 

Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .

Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!

 

 

Een kruidig verwarmend winterbier dat alleen tijdens de koude maanden van het jaar verkrijgbaar is. 

 

sunt steffen etiket

 

Sint Stephanus, in het Drents Sunt Steffen genoemd, is de naamheilige van tweede kerstdag. De dag dat de Drentse jongelingen vanouds feest vierden met onder andere paardrijwedstrijden met de jongeren uit de buurdorpen. 

Ons Sunt Steffenbier is een donkerrood kruidig bier van 8 %, verwarmend niet alleen door de gebruikte specerijen. Met een volle smaak en geur van kaneel, piment (all spices), kruidnagel, steranijs en vanille, kan dit bier de gehele koude periode van het jaar een fijne verwarming betekenen.

 

Leveringsvoorwaarden

Etikettenservice

Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .

Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!