• header_1.jpg
  • header_2.jpg
  • header_3.jpg

Ons Bier

Ons assortiment bestaat uit een aantal zeer verschillende biersoorten, allen met de meeste zorg en de beste grondstoffen gemaakt in onze brouwerij in Hoogeveen. Onze moutsoorten zijn van biologisch geteelde granen gemaakt. Ook hop wordt voor een deel door ons zelf geteeld en voor ons, door de Naoberhoeve in het naburige Echten. Niet alle biersoorten zijn het hele jaar verkrijgbaar; sommigen slechts heel beperkt.

frisser etiket thumb   sesjun hobblont etiket thumb   humber etiket thumb  

hobblonder etiket 2 thumb   eridaan etiket thumb  wadder etiket thumb

jopper etiket thumb lieveling etiket thumb sunt steffen etiket thumb  

wacholder etiket thumb   bock 18 etiket thumb  bockigger etiket thumb

rokende jopper etiket thumb  witte weyte etiket thumb 2 broen weyte etiket thumb

 

Op eikenhouten vat gelagerd bier:

 jopper hout etiket thumb

Verzamelaars van etiketten: Klik Hier

Bier en Spijs combineren?: Klik Hier

Ons Bierglas en T-shirt zijn ook volop verkrijgbaar!

 

Bockigger is een pittige dubbelbock voor de koudste tijd van het jaar. Om heerlijk van te genieten.

bockigger etiket

bockigger kruikjes

 

Dit complex gelaagde bier heeft een langdurige lagering gehad en biedt meer dan je zou verwachten. Ondanks dat is het zeker niet een zoet bier; echt iets voor de gevorderde speciaalbierliefhebber.

 

Afgevuld in een stenen kruik van een halve liter met een fraaie beugelsluiting is dit ook een mooi cadeau om aan een biergenieter te geven!

 

Ons bokbier krijgt het jaartal van verschijnen mee in de naam, elk jaar uniek. Ook dit jaar is het een heerlijk klassieke bock geworden met een mooie balans van een beetje zoet met het nodige bitter en een alcoholgehalte van 7%. Afwijkend pittig genoeg om een echt speciaalbier te zijn!

Vanaf begin oktober verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

 bock 18 etiket

 

Laten we onze eigen Nederlandse Oktobertraditie eren met een typisch Nederlands Bokbier en laat het pilsschuivende Oktoberfest (eigenlijk moet daar een Beiers Festbier geschonken worden) aan onze Beierse vrienden; ieder zijn eigen specialiteit tenslotte!

 Vanaf december zal er ook een Dubbel/Winter-bock verkrijgbaar zijn onder de naam Bockigger. Meer informatie hierover volgt later.

bock 18

 

 

Dit donkere verwarmende bier heeft een milde kruidigheid meegekregen van zoethout en jeneverbes, die in Drenthe vanouds Heidewachter of Wacholder werd genoemd (in Duitsland is dit nog steeds de officiële benaming van de jeneverbesstruik).

wacholder etiket

 

Een deel van onze barley wine Jopper hebben we een half jaar laten rijpen op een eikenhouten vat. Dit resulteerde in een spannende variant met flinke houttonen in dit rijke bier. 

jopper hout etiket

 

We hebben deze speciale editie afgevuld in een stenen halve liter kruik: een mooi cadeau om te geven én te krijgen!

jopper houtgelagerd 02

 

 

Speciaal voor de feestdagen van 2017 maakten we een Turfgerookte versie van onze Jopper! 

rokende jopper etiket

 

Hij is heel beperkt verkrijgbaar, dus als je hem bemachtigen kunt, heb je geluk!

 

 

Op het Kerst en Winterbieren Festival van 17 december tapten we dit bier op de Engelse methode: via de bierpomp.

 

 

 

 

 

Session-versie van het prijswinnende HobBlonder: extra licht, slechts 3,5 % alcohol en heerlijk fris!

sesjun hobblont etiket

 

 

Een heerlijk verfrissende sensatie: frisser dan fris!

Frisser is alcoholarm, met slechts 0,5 % alcohol is dit bier een dorstlesser die om doordrinken vraagt. 

frisser etiket 2

Dit bier is fris gehopt met kruidige traditionele hop, en lokaal geteelde fris geurende citrushop. Een fijne bijkomstigheid is dat dit bier weinig calorieën heeft: slechts 15,5 Kcal per 100 milliliter!

 

Over de termen alcoholvrij en alcoholarm vindt u hier meer informatie.

Ons eerste op eikenhouten vat gelagerde bier is Broen. Door de speciale lagering en rijping is deze serie heel bijzonder te noemen en dat laten we zien door een afwijkend etiket.

broen etiket

Broen betekent Bruin in de streektaal en is een traditioneel (dubbel) bruin bitter bier van 8 % met een aanvullende brettanomyces/melkzuur vergisting uit de poriën van het eikenhout. Hierdoor ontstaan spannende bieren die zich niet makkelijk laten vangen in een stijl. Een volgende serie zal ook zeker weer anders kunnen smaken. Laat u hierdoor vooral verrassen!

In dit dubbel vergiste bier kan men smaken en geuren herkennen die variëren van bitter, moutig, fris zurig en toch ook iets zoetig en fruitig met een zachte ondertoon uit het eikenhout. Maar door de langzame rijping harmonieus in balans gebracht.

 

Voor HobBlonder gebruiken we onze in Echten geteelde citrus-hop als dry-hop om een mooie uitgeballanceerde frisheid te creëren. Het bier is volmondig en toch doordrinkbaar.

Een verfrissend blond-bitter bier met een mild karakter en een alcoholgehalte van 6,2 %.

hobblonder etiket 2

In een blindproeverij in juni 2017 gehouden door het magazine Naober gekozen tot het lekkerste blonde bier van het Oosten. En reken maar dat we daar trots op zijn!

 

 

jopper brettWe hebben een heel beperkt voorraadje Jopper Brett afgevuld!

De basis is ons Jopper, maar om het historische karakter van dit bijzondere bier te benadrukken hebben we hem een jaar laten rijpen met een Brettanomyces gist. Hierdoor heeft hij een iets drogere toets gekregen met een fruitiger ondertoon in de smaak. Dit bier kan nog jaren in de kelder verder rijpen. We hebben het bier afgevuld in halve champagne flessen, welbekend van de Belgische Geuze en Lambiekbieren.

Inmiddels is dit spannende bier helemaal uitverkocht en het zal zeker nog tot 2018 duren voor er weer een nieuwe voorraad beschikbaar is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnsteenkleurig is onze lichte bok, Eridaan. Het is een volmoutig warmgoudkleurig bier met een spannende pittige hopgeur en een alcoholgehalte van bijna 7%..

eridaan etiket

Eridaan dankt de naam aan de oerrivier Eridanos of Eridanus (ook wel Baltische rivier genoemd) die in het Nederlans Eridaan werd genoemd. Deze prehistorische rivier liep ooit van Lapland naar de Noordzee. De naam komt uit het Oud Grieks en stond voor de Noordeuropese barnsteenrijke rivier.

In de Edda en de oude Germaanse mythologie komt godin Freya voor die door haar echtgenoot Odur in de steek wordt gelaten. Ze huilt dan tranen die in de rivier de Eridaan stromen en daar veranderen in barnsteen.

Ook bij de Grieken komt een vergelijkbaar mythologisch verhaal voor. Hier stolden de tranen die de Heliaden plengden na het overlijden van hun halfbroer Phaëton tot barnsteen.

 

De honingbijen van de Drentse heide hebben hun plicht gedaan en een heerlijke honing afgeleverd die verwerkt is in een warm geurend bier met een bijna bedwelmend effect.

lieveling etiket

Dit zware bier bevat een flinke dosis heidehoning uit de directe omgeving van Hoogeveen, namelijk de heide van de Boerenveense Plassen en het Nuilerveld rond Pesse. We zijn blij met deze regionale toevoeging van, wat de brouwer vindt, de lekkerste honing die een mens zich maar kan wensen.

In de Kalevala is te lezen hoe honing in het bier kwam. Al duizenden jaren lang wordt honing gebruikt om bier sterker en smakelijker te maken. In Groot Brittannië werd het bekend als Braggot.

 

 

 Deze volle Barley Wine doet denken aan het ooit vermaarde Hoogeveense Jopenbier zoals in 1795 door Johannes van Lier werd geschreven in zijn boek "De tegenwoordige staat van Drenthe".jopper etiket

Ook is een Jopper een wollen schippersjas, en daarmee word tevens een verwijzing gemaakt naar het verleden van Hoogeveen als een belangrijke binnenhaven en woonplaats voor vele schippers.

Sinds het einde van de achttiende eeuw is dit bier nooit meer gebrouwen in Hoogeveen, totdat Jonge Beer het als experiment opnieuw probeerde, enkele jaren geleden alweer. Dit experiment was nodig omdat het originele Jopenbier dat uit Danzig kwam en via de Hanze de wereld veroverde, een ingewikkelde en langdurige vergisting had. Dit werd door de brouwer zo natuurgetrouw mogelijk opnieuw uitgevoerd tijdens de experimentele fase. Om het echter ook in een moderne Jopper-jas op de markt te kunnen zetten was er nog het een en ander nodig om dit mogelijk te maken. Wel werd de smaak vanuit het experiment zoveel mogelijk behouden in deze nieuwe uitvoering.

Nu is onze Jopper eindelijk klaar voor een iets groter publiek, maar wel in zeer beperkte oplage.

 

 

Het bier is een traditionele turfporter, bijna zwart van kleur. Voor dit bier rookten wij de mout zelf op turf. Dit geeft een heel speciaal scherp rookeffect zonder te erg te worden. Tenminste, dat is de mening van de brouwer.

wadder etiket

De naam dankt het aan een Groninger hoogleraar uit de zeventiende eeuw: Martinus Schookius. Hij schreef een verhandeling over de turfwinning, waar ook Hoogeveen zijn bestaan aan heeft te danken.

Hij omschreef de Wadder als het gereedschap dat we nu kennen onder de naam "turfsteker" ook wel bekend als "stikker".

 

Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .

Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!

 

 

Een kruidig verwarmend winterbier dat alleen tijdens de koude maanden van het jaar verkrijgbaar is. 

 

sunt steffen etiket

 

Sint Stephanus, in het Drents Sunt Steffen genoemd, is de naamheilige van tweede kerstdag. De dag dat de Drentse jongelingen vanouds feest vierden met onder andere paardrijwedstrijden met de jongeren uit de buurdorpen. 

Ons Sunt Steffenbier is een donkerrood kruidig bier van 8 %, verwarmend niet alleen door de gebruikte specerijen. Met een volle smaak en geur van kaneel, piment (all spices), kruidnagel, steranijs en vanille, kan dit bier de gehele koude periode van het jaar een fijne verwarming betekenen.

 

Leveringsvoorwaarden

Etikettenservice

Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .

Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!