• Header_4
  • Header_5
  • Header_6
  • Header_7
  • Header_8
  • Header_9
09 okt 2022
02:00PM - 06:00PM
Bockbier Fest Bork
12 nov 2022
11:00AM - 04:00PM
Slachtdag Zuidwolde
17 dec 2022
04:30PM - 09:30PM
Kerst en Winterbierenfestival Hoogeveen

Webshop

 

 

 

 

Een week lang hield Jan een dagboek bij voor de Hoogeveensche Courant. Hieronder het verslag met de bezigheden van een gemiddele week zoals gepubliceerd in de krant van vrijdag 20 mei 2022.


Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Jan de Vries, in het dagelijks leven mede-eigenaar van de Jonge Beer Brouwerij in Hoogeveen, bestuurder van een vereniging van eigenaren, lid van het Albert ten Heuvel fonds en meer, maar bovenal echtgenoot van mede brouwerij-eigenaar Alie waarmee de meeste zaken samen worden gedaan.

 

Donderdag 12 mei

Na een avondje wedstrijd bier beoordelen bij biergilde de Wortketel beloofde het weer een gevarieerde dag te worden. Nadat er een palletlevering binnenkwam met een nieuwe afvul-unit, zou er ‘s middags nog een groep van Astron uit Dwingeloo komen voor een proeverij. Dus moest alles direct opgeruimd worden, en natuurlijk de taps doorgespoeld. De proeverij met rondleiding was weer als vanouds, wat resulteerde in een moe maar voldaan gevoel toen de beentjes weer in de lucht konden op de bank. En zoals elke dag eindigt de avond in bed met een goed boek.

 

Vrijdag 13 mei

Zoals elke dag begon deze dag met ontbijt gevolgd door koffie met de digitale krant. Dan nog maar eens een mailtje sturen naar de gemeente over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. We hebben een bovenverdieping leeg staan, maar het lijkt dat er vanuit de gemeente geen behoefte is aan opvangruimte, want het blijft na het eerste mailtje dat ik stuurde wel erg stil. Daarna nog een paar teksten controleren voor plaquettes van het Albert ten Heuvelfonds, die binnenkort geplaatst zullen gaan worden aan panden in het centrum van Hoogeveen. Na wat heen en weer mailen over mogelijke toekomstige onderzoeken en plaquettes was de ochtend snel voorbij. ‘s Middags was het tijd voor de dagelijkse ronde bij de hopplanten. In dit seizoen groeien die zo snel dat ze elke dag opgebonden moeten worden. Inmiddels zijn sommige hopplanten al ruim 5 meter lang; je kunt ze haast zien groeien. Tot slot nog even telefonisch overleg gehad met Gina Bartol over de uitgenodigde brouwerijen voor het komende Winterbierenfestival in, jawel, december.

 

Zaterdag 14 mei

Nu we de organisatie van de Open Brouwerij Dag op 29 mei rond hebben, we hebben muziek geregeld, het bier staat al koud en de posters zijn geplakt, kunnen we alweer verder denken aan de zomer inloopmiddagen. Bij de koffie hebben we de data vastgelegd en daarna de flyers gemaakt. Zodra de Week van het Nederlandse Bier gestart is (volgende week), zullen we de flyers gaan rondbrengen bij de campings en slijters in de omgeving. Het gras achter de brouwerij moet nodig gemaaid worden en de tuin thuis heeft in dit seizoen ook veel aandacht nodig. Maar nogal wat magazijnwerkzaamheden gooien roet in het eten, dus geen buitenwerk deze zaterdag. Het wordt ook weer hoog tijd om een vergadering te plannen voor de Vereniging van Eigenaren waar ik bestuurder van ben. Door de perikelen van de afgelopen twee jaar is het zo langzamerhand nodig om elkaar weer in het echt te ontmoeten. Dus maar weer in de digitale pen geklommen om wat data voor te leggen, wat nogal een geduld eisende zaak is.

 

Zondag 15 mei

We proberen de zondag altijd als speciale dag van de week in te vullen. De krant en opiniestukken worden bij de koffie gelezen, begeleid door de relaxte muziek van Mink Deville en Counting Crows. Vandaag wordt zeker speciaal. De neven en nichten hebben een familiedag georganiseerd. Het is al lang geleden dat iedereen elkaar heeft kunnen ontmoeten en dat maakt het best bijzonder. Voor mij betekent het wel dat ik niet naar Havelte kan om rugby te kijken bij mijn favoriete club, en dus ook niet kan bijkletsen bij de oude garde aan de zijlijn. Maar ja, zo is er altijd wel wat. Daar staat tegenover dat onze dochter en kleindochter uit Brabant komen, en dat maakt alles goed, ook al zit onze zoon nog steeds in Engeland en laat hij dus verstek gaan.

 

Maandag 16 mei

De accijnsaangifte moest weer gedaan worden en Craft, de vereniging van onafhankelijke brouwers in Nederland houdt binnenkort weer een algemene ledenvergadering. De jaarstukken worden bij de koffie doorgenomen. Dan een brouwrecept voor morgen uitwerken en ‘s middags de ketels schoonmaken en ontsmetten, en als laatste: graan afwegen.

 

Dinsdag 17 mei

Een dag waar het in principe om maar één ding gaat: bierbrouwen! Dat kost een volle dag met veel poetsen en zweten, en levert aan het einde een gistingstank vol met toekomstig bier op. Na een week of wat gisten en rijpen zal het gebotteld worden, waarna een hergisting op fles volgt, die weer zo’n drie weken duurt. Pas dan, dus na ongeveer twee maanden na de brouwdag, zal dit bier geschonken kunnen worden. Geduld is een schone zaak.

 

Woensdag 18 mei

Standaard op woensdag is een bezoek aan zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten voor de wekelijkse boodschappen: vers, biologisch en lokaal. Omdat het onze 38e trouwdag is moest ik verstek laten gaan op de vergadering van het Winterbierenfestival-comité. We hadden al een etentje gepland en dat ging natuurlijk voor. Morgen is onze kleindochter jarig, de verjaardag vieren we aankomend weekend. Als alles goed gaat is onze zoon dan ook terug uit Engeland en is de familie weer compleet.

Aan het installeren van de nieuwe afvul-unit .Foto: André Weima