Nieuws
Hier vindt u biernieuws van Jonge Beer gesorteerd op tijd.
De oogst van een jaar brouwen!
Regio tv oktober 2016
RTV Drenthe zond in de week van 3 t/m 7 oktober 2016 de Week van het Bier uit, een reportage met dagelijks een Drentse brouwer in beeld met een panel die het bier van de brouwerij beoordeelde.
Wij waren donderdag 6 oktober aan de beurt. Bekijk hier het resultaat.
Dat het bier de fles uitkomt, komt hier omdat de tijd tussen autovervoer en testen nihil was. Om half één reed de camaradame met ons bier richting Assen, een half uur later begon de proefsessie al!
Exclusief op de tap
Beperkt en exclusief vullen we ons bier nu ook af op fust.
Bier- en muziek-café De Lijst en restaurant Dégust in Hoogeveen deden de aftrap met respectievelijk ons weizen Witte Weyte (De Lijst) en HobBlont (Dégust).
We introduceerden onze Witte Weyte op tap op vrijdagavond 12 augustus 2016 bij Café de Lijst met een leuke proefactie: een proefglas met een bijpassend hapje voor een speciaal prijsje.
Ook waren we te zien op RTV Drenthe.
Inmiddels zijn de fusten Witte Weyte uitverkocht en vervangen door ons Bock bier. Bij Degust is HobBlont nog wel verkrijgbaar.
Het vervult ons met trost onze tapruiter te zien tussen de grote namen!
Voetspot
Ageda Venema, blogger van de Drentse afdeling van de Natuur en Milieu Federatie bracht ons een bezoek om te zien wat de voetafdruk van onze brouwerij is en om te zien waar wij zoal mee bezig zijn. Ze maakte een leuk artikel van haar bezoek dat te vinden is op de website www.voetspot .nl
Middels een actie op Voetspot kon iedereen meedingen naar een cadeau-set met 4 van onze speciaalbieren! Deze werd gewonnen door Aldo Engels, die de prijs op 22 september 2016 in ontvangst nam.
Geniet ervan Aldo!
Bier-IJs met Eridaan
Tijdens de Open Brouwerijdag van 29 mei 2016 presenteerde Hoeve Sonneclaer een ijs bereid met ons bier: Eridaan!
Het bierijs werd goed gewaardeerd op de druk bezochte open dag. Lees meer over de open brouwerijdag op de speciale pagina!
Op de Open Brouwerijdag van 2017 werd een ijs bereid met Broen Weyte gepresenteerd. Ook deze werd zeer gewaardeerd.
Het ijs is een biologische romige sorbetijs met de heerlijke smaak van ons bijzondere bier!
Bier en Spijs
Ons bier laat zich natuurlijk ook goed combineren met hapjes en bij de maaltijd. Er zijn geen wetten en regels hiervoor, want net zoals met het bier geldt hier: zoveel mensen, zoveel smaken. En over smaak valt niet te twisten.
Hieronder volgen toch enkele tips om ons bier te combineren met de maaltijd of met borrelhapjes. Speciaalbier combineert heel goed met kaas, omdat het bier niet gauw ondersneeuwt bij een overdaad aan tegensmaakjes, hierom zijn kazen royaal vertegenwoordigt.
- HobBlonder en Sesjun HobBlont: asperges, meloenbolletje met ham eromheen, overjarige Beemsterkaas, blauwe kaas, maar ook brie, camenbert of oude Edammer
- Eridaan: White Cheddar, Cashel of Shropshire Blue
- Weyte: fenegriekkaas, friese kruidnagelkaas, geitenkaas, ei-rolletje met kruidenboter, stokbrood met mozzarella, kerstomaatje en basilicum
- Humber: geroosterd varken, droge worst, oude of fenegriek schapenkaas, Port-salut
- Jopper: stilton, gorgonzola of Roquefort
- Wadder: Chocolade truffels, koster worst, of friese/groningse droge worst met kruidnagel, oesters, schapenkaas met fenegriek, stilton of zachte gorgonzola, (turf-)gerookte kaas, friese kruidnagelkaas
- Lieveling: Beemster extra oude kaas, Emmenthaler
- Sunt Steffen: (verse) Geitenkaas, zachte blauwschimmelkaas
Probeer vooral zelf eens wat uit, en mocht je een combinatie weten waarvan je denkt dat die hier niet mag ontbreken: mail ons!
Open Brouwerij Dag 2016
Dit jaar werd voor de vijfde keer de Week van het Nederlandse Bier georganiseerd door de hele landelijke branche. Het laatste weekend stond wederom in het teken van de Nederlandse Brouwerij Dagen, waarin vele brouwerijen hun deuren openden om het publiek een kijkje in de keuken van de brouwer te gunnen.
Wij deden voor de tweede keer mee en openden de deuren op zondagmiddag 29 mei.
We tapten er ons jubileumbier, een Dry-hopped Blond, onze nieuwe Eridaan, een eenmalige Dry Red Ale en natuurlijk ook onze HobBlont en Humber.. Ook kon men een proeverijtje van 4 verschillende bieren van ons proeven om kennis te maken met de uiteenlopende smaken. En natuurlijk konden de gasten van de brouwer uitleg krijgen over zijn bier en het brouwproces.
(H)Eerlijke Markt
Ook was er een kleine markt met fairtrade artikelen van Embrace the World , biologische huisgemaakte pesto's en kaas van zorgboerderij de Naoberhoeve uit Echten, ambachtelijk ijs van Hoeve Sonneclaer uit Fluitenberg met tevens Bier-IJs met Eridaan, en regionale "mien stroopwafels" die ter plekke worden gebakken. Zij verkocht ook droge worst en hakhoning. Ook imkervereniging "De Heidebloem" was met een stand vertegenwoordigd, en had de eerste koolzaadhoning van dit jaar meegenomen!
Al het lekkers liet zich goed combineren met onze speciaalbieren, elk bier is anders en combineert goed met een bijzonder product.
Het was een zeer geslaagde middag, die druk werd bezocht. Het was zo druk dat het regelmatig wachten was om de keel te kunnen smeren. Gelukkig was iedereen goed gemutst, zodat ook alle standhouders na afloop konden spreken van een zeer geslaagde Heerlijk Markt!
Hieronder nog even een gefilmde impressie van de Open Brouwerijdag van 2015:
Kijkje in de Brouwerij 2016
Zaterdag 9 april was ons eerste Kijkje in de Brouwerij.
Tot eind augustus zullen we twee keer per maand een middagje onze deur openen om het publiek de gelegenheid te geven vragen aan de brouwer te stellen en eventueel van een bierproevertijtje te genieten. Kijk in de agenda voor de volgende "Kijkje in de Brouwerij" dag.
De eerste middag werd goed bezocht en er werden vele vragen beantwoord. Kijk in de agenda voor de volgende bezoekmogelijkheid!
Hoptekort
Zaterdag 5 maart 2016 waren we te zien op RTV Drenthe met onze kant van het hoptekort verhaal.
Gemiddeld is er wereldwijd door onder andere droogte in augustus een 23% lagere hopoogst geweest. Omdat kleine speciaalbierbrouwers al gauw 3 keer zoveel hop gebruiken per hectoliter bier dan de grote pilsbrouwers en de spectaculaire groei van het aantal speciaalbierbrouwers, is het tekort nijpend te noemen. Temeer daar hoptelers er zeker drie jaar over doen om het hopareaal effectief uit te breiden om aan de gestegen vraag te kunnen voldoen.
Liefhebbers van ons speciaalbier hoeven niet te vrezen voor biertekorten in de schappen van de slijter: we hebben nog hopvoorraden voor het komende seizoen. Pas als er weer een misoogst komt in september 2016, zullen wij ook met een hoptekort komen te zitten.
Christmas was Coming!
Het was een warme kerst dit jaar met ons Sunt Steffen winterbier , onze Lieveling met heel veel heidehoning en onze barley wine Jopper. Op het 6e noordelijk kerst en winterbierenfestival op zondag 20 december in Hoogeveen hadden we beiden van de tap beschikbaar net als, voor de liefhebber van rookbier, onze Wadder turfporter. Het was er heel druk en super gezellig en iedereen genoot van onze bieren van de tap, die dan ook nu op zijn. In de slijterij en bij de horeca zijn onze bieren natuurlijk nog volop verkrijgbaar in de fles!
Net voor de drukte losbarste op het winterbierfestival, stonden we klaar om de bezoekers te verwelkomen. Daarna was het zo druk dat we geen foto meer konden nemen,
Ons eigen Jonge Beer Bierglas is nu ook verkrijgbaar voor 5 euro. Mooi om samen met enkele van onze bieren als cadeau te laten verpakken voor de feestdagen!
Ons beertje zit er lekker warm bij!
Kalevala
De Kalevala is het oude Finse heldenepos met volksverhalen die vroeger mondeling werden overgeleverd. Later is het op papier gesteld en daarin staat een verhaal over hoe het bier van de Kalevala zijn oorsprong vond.
Een korte versie volgt hier:
Kapo een godin uit de Kalevala verenigde hop met gerst en water in een kookpot, maar kon er geen bier van maken omdat het niet wilde gisten. Daarom stuurde zij een eekhoorn erop uit om een sparappel met zaad uit een hoge pijnboom te halen om daarmee het bier aan het gisten te brengen. Als dit niet lukt, stuurt ze een marter op pad om het schuim uit de bek van vechtende wilde beren te halen om daarmee het bier aan het gisten te maken. Ook nu kwam het bier niet aan het gisten, dus stuurde ze een honingbij naar de honingklaver om daaruit de nectar te halen en daarmee bracht Kapo het bier aan het gisten zodat het uit de kuipen schuimde. Het bier werd in eikenhouten vaten gedaan die met koperen banden bijeen werden gehouden en zo kreeg het volk van Kalevala het lekkerste bier.