• header_1.jpg
  • header_2.jpg
  • header_3.jpg

Nieuws

Hier vindt u biernieuws van Jonge Beer gesorteerd op tijd.

biersoorten jonge beer

De oogst van een jaar brouwen!

Ook dit jaar was het weer een geslaagd Kerst- en Winterbierenfestival in Hoogeveen. De miezerende regen was geen belemmering voor de vele bezoekers en ook de sfeer was weer geweldig.

kraam winterbierfestival 20181223 web

Onze kraam zag er weer kerstig uit. De foto is voor aanvang genomen, anders zou er niets meer van te zien zijn door de drukte. De bierpomp en de diverse tappen hadden het weer druk; de gasten lieten het zich goed smaken.

winterbierfestival 20181223 153338 web

Er kon weer royaal genoten worden van de vele winterbieren (ook al groeit het aandeel niet-winterbieren wel sterk).

 

We hebben enkele cadeauverpakkingen samengesteld om u een handje te helpen met het maken van een leuk en lekker bierpresentje.

U kunt kiezen uit de onderstaande suggesties. Via ons contactformulier of via onze facebookpagina kunt u een bestelling plaatsen en kunnen we een afspraak maken om het af te halen.

cadeauverpakkingen 2018

Cadeausuggestie:

  1. 3-pack: HobBlonder, Sunt Steffen, Lieveling, samen voor € 11,00
  2. 4-pack (tray): HobBlonder, Humber, Sunt Steffen, Lieveling, samen voor 13,75
  3. 4-pack (bottle in a bag, koeltasje): HobBlonder, Humber, Wadder, Jopper, samen voor 12,50
  4. 6-pack (tray): HobBlonder, Humber, Sunt Steffen, Lieveling, Wadder, Jopper, samen voor 19,75

Neem voor andere wensen gerust contact met ons op!

Het augustusbier in de collab-tour van Bird Brewery is de collaboration met ons en heeft geresulteerd in: Drenthen, een amberkleurig brown ale met behalve gerst ook haver, en verrassend frisse hopgeuren.

Met dit kakelvers en kiplekkere zomers bruin bier vergeet je de zinderende hitte van de zomer van 2018 nooit weer!

 

Ook dit jaar doen we weer mee aan de Week van het Nederlandse Bier.

Historisch bier

We zullen op zaterdagmiddag 2 juni 2018 ons bier van de tap schenken en hebben ook enkele speciale bieren gebrouwen die niet in de winkel te koop zijn, een proeverij is dus een extra speciale beleving!

We hebben bijvoorbeel speciaal voor de gelegenheid twee historische Nederlandse bierstijlen nagebrouwen naar originele recepten uit de Gouden Eeuw. Beide soorten zijn heel bijzonder en op 2 juni van de tap te proeven. Deze gekruide bieren uit 1660 en 1687 zijn eenmalig verkrijgbaar. In historische documenten uit het jaar 1807 valt te lezen dat vergelijkbare bieren toen nog in Hoogeveen gebrouwen werden.

Live muziek

Ook speciaal voor deze dag hebben we de band Moorland weten te strikken om bij ons muziek te komen maken. Hier zijn we heel blij mee! Voor een voorproefje kunt u het filmpje aanklikken..

 

 

De Open Brouwerijdag wordt gehouden op:

Zaterdagmiddag 2 juni 2018 van 14.00 tot 17.00 uur

Let op: we hebben geen pin in de brouwerij

 

Ook dit jaar waren we weer aanwezig op een gezellig druk festival in de open lucht in het centrum van Hoogeveen.

8e noordelijk kerst en winterbieren festival 17 12 2017

foto: De Hoogevener

We hadden diverse bieren mee, waaronder ons Sunt Steffen, Lieveling en special van het jaar: een Rokende Jopper van de pomp!

Volgend jaar gaan we weer spannende bieren verzinnen, ook voor de volgende editie van dit prachtfestival!

 

Op 12 december 2017 kwam een delegatie van Hoogeveen's stedenband partner Martin (Slowakije) op bezoek in de brouwerij.

Met het nodige tolkwerk werd het Engels in het Slowaaks vertaald, wat prima ging. De delegatie vanuit Slowakije was aangevuld met vertegenwoordigers van de Stichting Stedenband Hoogeveen Martin en met wethouder Giethoorn namens de gemeente Hoogeveen.

stedenbandproeverij 04

 

Er werd informatie gedeeld voor een nog op te richten brouwerij in Martin, en er werd natuurlijk bier geproefd.

stedenbandproeverij 01

Het was een gezellige bijeenkomst in een winters Hoogeveen. Het leek al kerst!

 

Bier met minder alcohol wordt tegenwoordig steeds vaker gevraagd. Ook alcoholarm en alcholvrij bier krijgt steeds meer aandacht.

Maar wat is het verschil tussen alcoholarm en alcholvrij?

En wat zegt de Nederlandse Warenwet (artikel 7A t/m D) hierover?

Kort gezegd mag in Nederland gebrouwen alcoholvrij bier niet meer dan 0,1 % alcohol bevatten en alcoholarm bier niet meer dan 1,2 % (tot 1 juli 2007 was dat nog 0,5 %).

Het vreemde is dat frisdrank volgens hetzelfde warenwetbesluit maximaal 0,5 % alcohol mag bevatten en dan nog steeds frisdrank genoemd wordt, waarvan de consument uit gaat dat het alcoholvrij is!

 

Ook vreemd is de Europese harmonisatie van het alcoholvrije bier.

Bier dat in een Europees land als alcholvrij gebrouwen is, mag in een ander Europees land ook als alcholvrij verkocht worden, ook al heeft de term "alcoholvrij" in dat andere Europese land een andere inhoud! Zie hierover ook het artikel op de website van het Kennisinstituut Bier.

  • In Nederland gebrouwen alcoholvrij bier mag 0,1 % alcohol bevatten. 
  • In België, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden geldt: 0.5 %
  • In Spanje: 1%
  • In Italië en Frankrijk: 1.2%

Dit heeft tot gevolg dat ons Frisser van 0,5 %, alcoholarm heet en dat een bier dat bijvoorbeeld uit Duitsland is geïmporteerd hier verkocht mag worden als alcoholvrij terwijl het mogelijk net zoveel alcohol bevat als ons Frisser. En ook net zoveel als sinaasappelsap of cola bevatten kan. Sterker nog: een serveza vanuit Spanje kan 1 % bevatten en toch in Nederland verkocht worden als alcoholvrij!

Hoe gek kan een Europees harmonisatiemodel zijn!

Voor de consument lijkt het ons meer helderheid te verschaffen als we, óf in Europees verband 1 heldere grens trekken die in alle landen gelijk is, óf dat we gaan eisen dat geïmporteerd bier gewoon aan de wetgeving moet voldoen van het importerende land.

 

 

Het streekmagazine voor Oost Nederland, Naober, heeft een "Preuverieje" van blonde streekbieren georganiseerd. Ons HobBlonder werd de winnaar met als algemeen oordeel: "Soepel, met een goed bouquet". Hier proosten we graag op! Er volgde een fraai interview dat na te lezen is in het juni-nummer 2017 van Naober.

hobblonder in glas

Als tweede eindigde Royal Rha van Bronckhorster, en als derde Blonde Spetter van Maraakels.

We danken de juryleden Peter Klosse, Nel Schellekens, Harald Droste, en Michiel Bussink voor hun goede smaak!

Na de vermelding op de Noordelijke Bierkaart eerder dit jaar is dit een extra bevestiging voor ons mooie HobBlonder.

 

Ook dit jaar openden we enkele zaterdagmiddagen de deuren van de brouwerij tijdens de zomermaanden voor een vrije inloop.

 

kijkje in de brouwerij 15 07 2017 01

Op 15 juli maakte Marion uit Den Haag deze foto aan de bar. Het was bar gezellig!

 

 

We kunnen nu ook een fraai bedrukt T-shirt aanbieden met ons beertje-logo. Het shirt is van goede eco kwaliteit en heeft een mooie achtergrondkleur.

t shirt jonge beer

Het shirt is verkrijgbaar voor 15 euro per stuk.

U kunt uw shirt bemachtigen door op een Kijkje in de Brouwerij-dag langs te komen of via de mail een afspraak te maken.

Verkrijgbare maten: L, XL, XXL.

 

 

Uniek is onze nieuwste creatie in samenwerking met De Hutte-Cosmetics: een badbruisbal met de geur van ons HobBlonder bier!

bierbadbal jonge beer

Ben Hut van De Hutte wist de hoppige geur van dit bier te vangen in een bijzonder geniet product dat zijn gelijke in de wereld niet kent.

Dit was voor de Telegraaf, RTV Drenthe en Hart van Nederland aanleiding hier aandacht aan te besteden.

bruisbal in bad HartvNl 22 05 2017

Op 22 mei 2017 werden door SBS6 Hart van Nederland opnamen gemaakt in de brouwerij, waarbij Ben een demonstratie badderen in bierlucht gaf.

 

De bierbal voor in bad is verkrijgbaar voor 5 euro per stuk.

U kunt een bal aanschaffen tijdens een opening van de brouwerij, kijk hiervoor in de activiteiten agenda. Ook is de bier-bad-bal te verkrijgen bij Van Zeep.nl in Someren, en bij Slijterij Bij Marcel in Hoogeveen, en uiteraard bij De Hutte-Cosmetics in Zuidwolde. U zult de Hutte op menige braderie en zomermarkt kunnen ontmoeten! 

Hieronder een uitzending van RTV Drenthe over de badbal:

 

 

 

De week van het Nederlandse Bier werd ook dit jaar weer afgesloten met de Nederlandse Brouwerijdagen waarbij vele brouwerijen in Nederland hun deuren voor het publiek openden.

open dag 21 05 2017 01

Ook wij deden, inmiddels voor de derde keer, hieraan mee.

De brouwer gaf uitleg over het brouwproces, en er waren speciale bieren op de tap en van de bierpomp, waaronder ook die niet in de slijterij of horeca verkrijgbaar zijn. Ook was er de gelegenheid bier aan te schaffen voor thuis, evenals ons nieuwe bedrukte bierglas om het speciaalbier in te degusteren.

Nieuw was ons fraai bedrukt T-shirt en de Jonge Beer Bierbal voor in bad!

 open dag 21 05 2017 03

Op de Heerlijke Markt kon men genieten van ambachtelijke producten uit de regio. Zorgboerderij de Naoberhoeve uit Echten had kaas en worst van eigen bedrijf meegenomen en liet er royaal van proeven, Embrace the World had heerlijke hakhoning en aanverwante producten mee, Wij'ngaard uit Tiendeveen liet de gasten genieten van eigen wijn en jam, en Hoeve Sonneclaer had heerlijk ijs op deze zonnige dag, waaronder een nieuwe creatie met ons Broen Weyte bier bereid! Vorig jaar hadden we ons eerste bierijs met Eridaan, zie daarvoor de speciale pagina.

open dag 21 05 2017 02

Het was een gezellige Open Dag met veel gasten die genoten van al het lekkers en de ontspannen sfeer.

 open dag 21 05 2017 04

 

 

Misset Horeca heeft een Noordelijke Bierkaart samengesteld.

Op deze kaart staan de 8 'beste' bieren uit de 3 Noordelijke provincies, dit beoordeeld door een deskundige jury uit een aanbod van 33 bieren.

Onze HobBlonder prijkt ook op deze fraaie lijst met als opmerking van de jury: ‘Verrassend’, zorgt voor ‘Zoetigheid in de neus’ en heeft een zeer ‘Gebalanceerde afdronk.’ Intussen werd ons HobBlonder ook als eerste beoordeeld in een blindproeverij voor het magazine Naober. Zie hiervoor de speciale pagina.

Kijk, daar zijn we blij mee!

 

We hebben weer een nieuw bierglas met ons eigen beertje erop!

bierglas met logoWe hebben weer gekozen voor een mooi glas op voet met een inhoudsmaat waar een flesje net in kan, als je er geen royale schuimkraag op schenkt tenminste.

De afbeelding laat een zojuist leeggeschonken fles HobBlont zien.

Liefhebbers kunnen het glas aanschaffen voor 3 euro. Tijdens een opening van de brouwerij (zie de agenda) is het glas af te halen.

Of vraag de slijter ernaar.

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de Week van het Nederlandse Bier organiseren we in samenwerking met Delicious Catering een bierproeverij met het thema "Dat smaakt naar Bier".

Volgens de zes bier-hoofdcategorieën zullen er zes verschillende bieren van Jonge Beer Brouwerij onder begeleiding worden geproefd. Bij elk geproefd bier wordt een bijpassend hapje van Delicious Catering geserveerd.

Wanneer: Vrijdagavond 12 mei 2017, aanvang 20.00 uur.

Kosten: 22,50 euro (contant afrekenen, er is geen pin aanwezig!)

Aanmelden kan via het Formulier. Dit is wel noodzakelijk. Er is maximaal ruimte voor dertig deelnemers.

 

 

Dat er een Craft Bier Revolutie gaande is, zal iedereen intussen wel weten. 24 januari 2017 organiseerde Onafhankelijke Craft Brouwers Nederland een conferentie voor de zelfstandige Craft bierbrouwers.

In onderstaande filmpje een impressie van deze heuglijke dag. 

 

 

Er is inmiddels ook een boek verschenen van de hand van Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach met de titel "De Bierrevolutie". Op bladzijde 109 wordt onze brouwerij en ook behandeld.

 

Voor de liefhebber:

Hieronder een filmpje uit 2014 van een Rotterdamse managementstudie over diezelfde bierrevolutie en hoe het, mede dankzij consumentenverzet, mogelijk is dat zulke kleine zelfstandigen het succesvol kunnen opnemen tegen enkele grote multinationals. Hij noemt het niet, maar denk aan de DIY (do it yourself) beweging en de Punk-ondernemers.

 

 

Op de zaterdag voor Valentijndag, 11-02-2017, openden we de deuren van de brouwerij voor een extra Kijkje in de Brouwerij.

Het was een leuke, druk bezochte middag waar werd genoten vanlieveling valentijn ons nieuwe HobBlonder en ons verwarmende heidehoning quadrupel Lieveling , en wat verder in een proeverij voorbij kon komen.

Wat te denken van Broen, ons op eikenhouten vat gelagerde Vlaams Bruin, of Amsterdams Helder, het voor RTL5 geproduceerde Galileo-bier volgens recept van brouwer Jan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Na een drukke aanloopperiode volgde op zondag 18 december het 7e Noordelijke Kerst- en Winterbierenfestival in de open lucht op de Hoofdstraat-Noord van Hoogeveen.

 

We stonden er met onze lichte HobBlont op fles, onze Humber, Sunt Steffen en Lieveling op tap. Het was er, zoals altijd, gezellig en druk. We kijken nu alweer uit naar de volgende editie! Voor je het weet is het immers alweer 2017.

 

Even voor aanvang van het festival, daarna was er geen ruimte meer om een foto te maken

 

Wat we dan gaan doen in 2017?

Allereerst onze voorraad op peil brengen. En in januari ons eerste nieuweling van het jaar presenteren: HobBlonder, eigenzinnig als al ons bier, nu met dryhopping op zijn Hoogeveens.  Een heerlijk geurend blond-bitter van 6,2 %. U zult er nog van horen. Iets later zal ons eerste bier komen die op eikenhouten fust traditioneel is gelagerd. Bijzonder maar ook uitgebalanceerd.

We wensen iedereen gezonde en smakelijke feestdagen toe en eenzelfde voor de toekomst!

 

Op 8 juli 2016 werd met receptaanwijzingen van Jonge Beer Brouwer Jan in Amsterdam bij de Prael een bijzonder speciaalbier gebrouwen in opdracht van het RTL5 tv programma Galileo.

 RTL 5 Galileo IMG 6000

Het resultaat heet Amsterdams Helder en werd inmiddels gepresenteerd op het Rembrandtplein in Amsterdam.

 

RTL 5 Galileo IMG 6063

 

Hieronder een playlist van de verschillende onderdelen van de tv rapportage:

 

 

RTV Drenthe zond in de week van 3 t/m 7 oktober 2016 de Week van het Bier uit, een reportage met dagelijks een Drentse brouwer in beeld met een panel die het bier van de brouwerij beoordeelde.

Wij waren donderdag 6 oktober aan de beurt. Bekijk hier het resultaat.

 

 Dat het bier de fles uitkomt, komt hier omdat de tijd tussen autovervoer en testen nihil was. Om half één reed de camaradame met ons bier richting Assen, een half uur later begon de proefsessie al!

 

Leveringsvoorwaarden

Etikettenservice

Etikettenverzamelaars kunnen contact opnemen via het contactformulier van Arjen Komdeur .

Aanvragen op andere wijze worden niet in behandeling genomen!