De Kalevala is het oude Finse heldenepos met volksverhalen die vroeger mondeling werden overgeleverd. Later is het op papier gesteld en daarin staat een verhaal over hoe het bier van de Kalevala zijn oorsprong vond.
Een korte versie volgt hier:
Kapo een godin uit de Kalevala verenigde hop met gerst en water in een kookpot, maar kon er geen bier van maken omdat het niet wilde gisten. Daarom stuurde zij een eekhoorn erop uit om een sparappel met zaad uit een hoge pijnboom te halen om daarmee het bier aan het gisten te brengen. Als dit niet lukt, stuurt ze een marter op pad om het schuim uit de bek van vechtende wilde beren te halen om daarmee het bier aan het gisten te maken. Ook nu kwam het bier niet aan het gisten, dus stuurde ze een honingbij naar de honingklaver om daaruit de nectar te halen en daarmee bracht Kapo het bier aan het gisten zodat het uit de kuipen schuimde. Het bier werd in eikenhouten vaten gedaan die met koperen banden bijeen werden gehouden en zo kreeg het volk van Kalevala het lekkerste bier.