• Header_4
  • Header_5
  • Header_6
  • Header_7
  • Header_8
  • Header_9
01 juli 2023
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
08 juli 2023
10:00AM - 04:00PM
Kargadoor Zuidwolde
15 juli 2023
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
29 juli 2023
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
16 dec 2023
04:00PM - 09:30PM
Winterbierfestival Hoogeveen

Webshop

 

 

 

 

Jonge Beer Brouwerij is een vennootschap tussen de partners Alie en Jan de Vries.

Alie is Jan's steun en neemt achter de schermen veel werk voor haar rekening. Jan heeft de receptuur van alle bieren uitgewerkt, na eerst bedacht te hebben welke richting een bier op moet gaan en waarin het moet afwijken van al bestaande smaken.

Het eerste bier dat Jan maakte, en deelde met Alie, werd in 1981 gebrouwen. Sindsdien is er veel veranderd en werden de bieren steeds beter. In 2011 werd de website van Jonge Beer geintroduceerd, maar een brouwlocatie om professioneel te brouwen was er nog steeds niet.

jonge beer brouwerij pand web

In de zomer van 2014 kwam er eindelijk een mooie locatie beschikbaar om in Hoogeveen een brouwerij te kunnen beginnen. Er werd een markant gebouw aan de Fabrieksweg aangekocht dat in 1948 gebouwd werd door H. Lip die er een houtenspeelgoed fabriek in vestigde. Het gebouw is typerend voor de wederopbouw. Kenmerkende onderdelen van de bouw van net na de tweede wereldoorlog worden zoveel mogelijk zichtbaar gehouden. Wel moet er nog veel verbouwd worden. De foto geeft een impressie van het pand.

De brouwerij zal de straatnaam eer aan doen; aan de Fabrieksweg, gelegen aan de rand van het centrum van Hoogeveen en tevens aan de rand van het industrieterrein, is het de enige echte fabriek die ook iets fabriceert. Aardig is ook dat aan de Fabrieksweg al in 1889 de turfstrooiselfabriek `De Hoop' werd opgericht met in 1909 erbij de houtschuierfabriek (houtzagerij') `De Dageraad`. In 1830 zat om de hoek met de Julianastraat de kalkbranderij van notaris Witsenborg,.

Jan en Alie zullen met passie hun speciaalbieren maken en begeleiden naar de consument.

Vaak wordt er ons gevraagd waar de naam Jonge Beer vandaan komt.

Een Arend, een Gans, zelfs een Leeuw is bekend als naam voor een brouwerij, meestal met een voorvoegsel zoals vliegende, witte of jonge of iets dergelijks. Maar een Beer in Nederland? En dan ook nog een Jonge Beer?

Tja, soms kom je aan een naam via een omweggetje. Om het eenvoudig te houden; tot ongeveer 2010 noemden we onze huisbrouwerij Humber, maar toen we een naam voor een website wilden registreren was die al geclaimd. Humber is een Oudnoorse naam en betekent vertaald Jonge Beer. Deze naam was nog wel vrij, dus hebben we die toen gelijk vastgelegd.

Nu heet ons bitterbier Humber en de brouwerij Jonge Beer Brouwerij, niet meer en niet minder.

Hoogeveen is ontstaan als veenkolonie in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Aan het eind van die eeuw was het inmiddels de grootste woonplaats van de provincie Drenthe en waren er 3 a 4 bierbrouwerijen en zeker 2 stokerijen actief. Er zijn korte tijd later zelfs 5 bierbrouwerijen werkzaam in Hoogeveen, 4 in Ruinen en 2 in Zuidwolde om de lokale bevolking en de vele turfgravers en schippers van bier te voorzien.

Ook werd er veel geimporteerd, vooral uit Haarlem. In 1795 wordt in een boek gemeldt dat vooral het Hoogeveense Jopenbier beroemd is in de regio. Na de Franse periode breekt een nieuwe tijd aan. Er zijn nog drie brouwerijen over, maar als er nieuwe technieken en productiemethoden opkomen haken de Hoogeveense brouwers af, zoals op zovele plaatsen. In 1850 sluit de laatste ambachtelijke brouwerij in Hoogeveen zijn deuren. Koffie en jenever hebben bier van zijn troon gestoten.

Aan het eind van de negentiende eeuw zal het industriëel geproduceerde pils de nekslag voor het merendeel van de overgebleven traditionele brouwerijen in het land vormen. Sindsdien is ons land een typisch pilsdrinkend land geworden. Tot een aantal jaren geleden een kentering optrad. Sinds enkele jaren wordt er weer volop speciaalbier gebrouwen door veelal kleinschalig werkende ambachtelijke brouwers.

Na een gedegen archiefonderzoek is er in 2009 een boek over de lokale biergeschiedenis van Hoogeveen uitgegeven. In 2020 is hier een geheel herziene en uitgebreide versie van verschenen. Kijk op de boekpagina voor meer informatie.