• Header_4
  • Header_5
  • Header_6
  • Header_7
  • Header_8
  • Header_9
01 juli 2023
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
08 juli 2023
10:00AM - 04:00PM
Kargadoor Zuidwolde
15 juli 2023
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
29 juli 2023
02:00PM - 05:00PM
Kijkje in de Brouwerij
16 dec 2023
04:00PM - 09:30PM
Winterbierfestival Hoogeveen

Webshop

 

 

 

 

Nieuws

Hier vindt u biernieuws van Jonge Beer gesorteerd op tijd.

biersoorten jonge beer

De oogst van een jaar brouwen!

Tekst en foto's: Albert Metselaar

Zo stelt hij zichzelf voor, het nieuwe biertje van Jonge Beer Brouwerij uit Hoogeveen. Dinsdag 9 mei jl. werd hij ten doop gehouden. Het eerste officiële glas werd geschonken voor Jettie Victorie, weduwe van Arend Victorie, die model stond voor Vincent van Gogh. We missen hem. Hij kon Vincent in zijn dagen zo neerzetten, dat je het idee had met hem in gesprek te zijn. Arend staat op het etiket.

 
vincent presentatie 2

Vincent, Bloesemend Blond. Met hoofdletters, want het is de moeite waard. Een heel geslaagd licht zomerbier, met tinten van vlier en honing, die voorjaar en zomer in je herinneringen oproepen, met in de afdronk een hoppigheid die we van de Jonge Beer gewend zijn. Deze beer is echt getemd met een bescheiden schuimkraag, waardoor de sprankelendheid volledig in je mond naar voren kan komen. Vincent, Bloesemend Blond, het is een ontmoeting tussen Oud Hoogeveen, de bijencultuur en de bloeiende velden, en de sprankelende kunstschilder, die hier de nieuwe lijn in zijn leven zocht, na teleurstellingen elders. Een glas Vincent stelt niet teleur en is licht genoeg voor een tweede. Proost Arend, goed gaon...

 
vincent presentatie 1

 

Als afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier doen we weer mee met de Open Brouwerijdagen..

Zaterdagmiddag 13 mei 2023 zullen we de deuren openen van 14.00 tot 17.00 uur. We zullen op gezette tijden een uitleg bij de ketels doen en intussen kunt u volop genieten van ons heerlijke speciaalbier, waarvan we een gevarieerd aanbod op de tap en in de fles voorradig hebben. Ook een eigen alcoholarm bier zal niet ontbreken..

En dat alles onder begeleiding van de fijne muziek van The One And Only's, die live zal optreden.

We zien u weer graag!

 

 

 

Dit jaar hebben we weer oude vertrouwde, maar ook nieuwe winterbieren in ons assortiment. Verkrijgbaar bij de slijter en via onze webshop
Wat dacht u van:
 Sunt Steffen, een kruidige winterwarmer met een dubbel als basis, of
 Lieveling, een heidehoning quadrupel met honing uit Pesse.
Nieuwe bieren zijn:
 Sparrebier, een Wee Heavy scotch ale met de kerstboom erin verwerkt, en tevens op de valreep voor het Winterbierenfestival:
 Bruintje Beer, een brown ale met kaneel en een toets van eikenhout.

Steffen poster

In onze webshop is Sunt Steffen en Sparrebier inmiddels uitverkocht, maar de slijters hebben nog voorraad. En kom gerust op het Winterbierenfestival zaterdag 17 december in Hoogeveen. Daar kunt u van de tap of Engelse bierpomp proeven!

 

We brouwden deze zomer een heerlijk zomers biertje dat een passende naam kreeg: Zomer!

Het is een Kveik-IPA geworden van 5,6 % die slechts beperkt via de brouwer verkrijgbaar is. De bijzondere vergisting met een Noorse Kveik gist van Sigmund Terje geeft het bier een frisse sinaasappelgeur, die mooi matcht met de citruscomponenten uit de Citra hop.

Wat een geur explosie!

Zomer 2022 etiket

 

 

Onze bieren Eridaan en Humber kunt u van 18 tot en met 28 augustus 2022 proeven op het cultureel festival Noorderzon in Groningen, een aanrader voor kunst, muziek, en cultuur liefhebbers!

Daarnaast staan we op zaterdag 27 augustus 2022 in Coevorden tijdens de Garnizoensdagen. Meer over het bierfestival aldaar is nog niet bekend, maar wel over de historische re-enactment activiteite. Zie de website daarvoor.

Nieuw deze zomer is in samenwerking met Craft, de vereniging van onafhankelijke brouwers in Nederland, een 17e eeuws zoet bier. Craft noemt hem Vrolijk, en aangezien wij dit bier al in 2018 brouwden voor een open dag, doen we natuurlijk dit jaar weer mee!

Onze Vrolijk is een mild doordrinkbaar bier met onder andere koriander en steranijs. Lees er ook meer over op de speciale actie pagina op de website van Craft, met bijbehorende leuke filmpjes.

Daar kun je onder andere zien wat de link met Rembrandt is.

Scan de qr-code om naar de betreffende pagina te gaan!

 

Een week lang hield Jan een dagboek bij voor de Hoogeveensche Courant. Hieronder het verslag met de bezigheden van een gemiddele week zoals gepubliceerd in de krant van vrijdag 20 mei 2022.


Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Jan de Vries, in het dagelijks leven mede-eigenaar van de Jonge Beer Brouwerij in Hoogeveen, bestuurder van een vereniging van eigenaren, lid van het Albert ten Heuvel fonds en meer, maar bovenal echtgenoot van mede brouwerij-eigenaar Alie waarmee de meeste zaken samen worden gedaan.

 

Donderdag 12 mei

Na een avondje wedstrijd bier beoordelen bij biergilde de Wortketel beloofde het weer een gevarieerde dag te worden. Nadat er een palletlevering binnenkwam met een nieuwe afvul-unit, zou er ‘s middags nog een groep van Astron uit Dwingeloo komen voor een proeverij. Dus moest alles direct opgeruimd worden, en natuurlijk de taps doorgespoeld. De proeverij met rondleiding was weer als vanouds, wat resulteerde in een moe maar voldaan gevoel toen de beentjes weer in de lucht konden op de bank. En zoals elke dag eindigt de avond in bed met een goed boek.

 

Vrijdag 13 mei

Zoals elke dag begon deze dag met ontbijt gevolgd door koffie met de digitale krant. Dan nog maar eens een mailtje sturen naar de gemeente over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. We hebben een bovenverdieping leeg staan, maar het lijkt dat er vanuit de gemeente geen behoefte is aan opvangruimte, want het blijft na het eerste mailtje dat ik stuurde wel erg stil. Daarna nog een paar teksten controleren voor plaquettes van het Albert ten Heuvelfonds, die binnenkort geplaatst zullen gaan worden aan panden in het centrum van Hoogeveen. Na wat heen en weer mailen over mogelijke toekomstige onderzoeken en plaquettes was de ochtend snel voorbij. ‘s Middags was het tijd voor de dagelijkse ronde bij de hopplanten. In dit seizoen groeien die zo snel dat ze elke dag opgebonden moeten worden. Inmiddels zijn sommige hopplanten al ruim 5 meter lang; je kunt ze haast zien groeien. Tot slot nog even telefonisch overleg gehad met Gina Bartol over de uitgenodigde brouwerijen voor het komende Winterbierenfestival in, jawel, december.

 

Zaterdag 14 mei

Nu we de organisatie van de Open Brouwerij Dag op 29 mei rond hebben, we hebben muziek geregeld, het bier staat al koud en de posters zijn geplakt, kunnen we alweer verder denken aan de zomer inloopmiddagen. Bij de koffie hebben we de data vastgelegd en daarna de flyers gemaakt. Zodra de Week van het Nederlandse Bier gestart is (volgende week), zullen we de flyers gaan rondbrengen bij de campings en slijters in de omgeving. Het gras achter de brouwerij moet nodig gemaaid worden en de tuin thuis heeft in dit seizoen ook veel aandacht nodig. Maar nogal wat magazijnwerkzaamheden gooien roet in het eten, dus geen buitenwerk deze zaterdag. Het wordt ook weer hoog tijd om een vergadering te plannen voor de Vereniging van Eigenaren waar ik bestuurder van ben. Door de perikelen van de afgelopen twee jaar is het zo langzamerhand nodig om elkaar weer in het echt te ontmoeten. Dus maar weer in de digitale pen geklommen om wat data voor te leggen, wat nogal een geduld eisende zaak is.

 

Zondag 15 mei

We proberen de zondag altijd als speciale dag van de week in te vullen. De krant en opiniestukken worden bij de koffie gelezen, begeleid door de relaxte muziek van Mink Deville en Counting Crows. Vandaag wordt zeker speciaal. De neven en nichten hebben een familiedag georganiseerd. Het is al lang geleden dat iedereen elkaar heeft kunnen ontmoeten en dat maakt het best bijzonder. Voor mij betekent het wel dat ik niet naar Havelte kan om rugby te kijken bij mijn favoriete club, en dus ook niet kan bijkletsen bij de oude garde aan de zijlijn. Maar ja, zo is er altijd wel wat. Daar staat tegenover dat onze dochter en kleindochter uit Brabant komen, en dat maakt alles goed, ook al zit onze zoon nog steeds in Engeland en laat hij dus verstek gaan.

 

Maandag 16 mei

De accijnsaangifte moest weer gedaan worden en Craft, de vereniging van onafhankelijke brouwers in Nederland houdt binnenkort weer een algemene ledenvergadering. De jaarstukken worden bij de koffie doorgenomen. Dan een brouwrecept voor morgen uitwerken en ‘s middags de ketels schoonmaken en ontsmetten, en als laatste: graan afwegen.

 

Dinsdag 17 mei

Een dag waar het in principe om maar één ding gaat: bierbrouwen! Dat kost een volle dag met veel poetsen en zweten, en levert aan het einde een gistingstank vol met toekomstig bier op. Na een week of wat gisten en rijpen zal het gebotteld worden, waarna een hergisting op fles volgt, die weer zo’n drie weken duurt. Pas dan, dus na ongeveer twee maanden na de brouwdag, zal dit bier geschonken kunnen worden. Geduld is een schone zaak.

 

Woensdag 18 mei

Standaard op woensdag is een bezoek aan zorgboerderij de Naoberhoeve in Echten voor de wekelijkse boodschappen: vers, biologisch en lokaal. Omdat het onze 38e trouwdag is moest ik verstek laten gaan op de vergadering van het Winterbierenfestival-comité. We hadden al een etentje gepland en dat ging natuurlijk voor. Morgen is onze kleindochter jarig, de verjaardag vieren we aankomend weekend. Als alles goed gaat is onze zoon dan ook terug uit Engeland en is de familie weer compleet.

Aan het installeren van de nieuwe afvul-unit .Foto: André Weima

 

Een nieuwe stap in afvullen: vanaf nu niet meer per fles, maar 4 flessen tegelijk, afvullen met onze nieuwe afvul-unit!

Ook een pneumatische kroonkurken-dop-apparaat zal het werk een stukje lichter maken, en dat is voor de grotere batches wel zo fijn.

 nieuwe afvuller

Zo maken we weer een stapje in het professionaliseren van onze brouw en afvul installatie.

 

Onze nieuwe rvs gistingsvaten zijn binnen!

Het heeft even geduurd, en dat kunnen we niet Corona op de schuld geven, maar misschien wel al de oorlog in Oekraïne. De levering van onze nieuwe en grotere rvs gistingsvaten liet even op zich wachten, maar zijn eindelijk binnen.

gisitngsvaten rvs

Hierdoor hebben we meer, en flexibelere mogelijkheden voor onze bieren.

We staan weer te popelen om ermee aan de slag te gaan.

 

 

Ja, u leest het goed: we kunnen weer een Open Brouwerij Dag organiseren!

Ook nu is dit onze afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier en we zijn heel blij dat het weer eindelijk mogelijk is iedereen onbekommerd te mogen ontvangen in onze mooie brouwerij.

Zondagmiddag 29 mei 2022 zullen we de deuren openen van 14.00 tot 17.00 uur. We zullen op gezette tijden een uitleg bij de ketels doen en intussen kunt u volop genieten van ons heerlijke speciaalbier.

En dat alles onder begeleiding van de fijne muziek van Moorland, die live zal optreden.

We zien u weer graag!

 foto Moorland

 Voor een voorproefje:

 

In augustus 2021 was het eindelijk zover: we hebben zonnepanelen laten plaatsen! Vanaf nu kunnen we duurzaam voldoende energie opwekken om al onze activiteiten van stroom te kunnen voorzien.

zonnepanelen 1 20210825

Na een zonnige start werd het wel wat bewolkter, maar er komt vast weer mooi weer aan.

zonnepanelen 2 20210825

zonnepanelen 3 20210826

Als alle voorbereidingen klaar zijn en het papierwerk is geregeld, is het plaatsten van 55 zonnepanelen in 2 dagen tijd nog maar een kleinigheid voor de mannen van Schone Zon uit Tubbergen die namens HT Solar het dak op mochten. We zijn Ernst Advies Groep dankbaar voor de hulp en het uit handen nemen van de vele rompslomp die hierbij komt kijken.

 

We hebben in het voorjaar van 2021 een grotere brouwketel geplaatst in onze brouwerij. We blijven nog steeds klein, maar hierdoor kunnen we makkelijker en beter een (bijna) dubbele hoeveelheid bier brouwen. Na het aansluitwerk met de nodige aanpassingen en een nieuwe koeler, is de zomer gebruikt om onze voorraad weer op peil te brengen zodat jullie ook dit najaar en winter weer van ons bier kunnen genieten.

Jonge Beer Brouwerij portret 2 2021

 

Nu er meer versoepelt wordt kunnen we eindelijk deze zomer weer gasten ontvangen tijdens een Kijkje in de Brouwerïj"!

Op de zaterdagen 10, 17, en 24 juli openen we 's middags onze (zij-)deuren voor een corona-proof samenzijn.

Kijk in de activiteiten-agenda voor eventuele aanvullende informatie.

In 2020 bestaat onze brouwerij 5 jaar. We zouden rond deze tijd de jubileumactiviteiten afronden, maar het jaar liep geheel anders.

Volgend jaar hopen we de laatste jubileumactiviteiten alsnog te kunnen houden, en om alvast het vuurtje warm te houden, hebben we voor deze jaarovergang een feestelijke Jubileumeditie van onze HobBlonder uitgebracht: voller van smaak en kleur en met iets meer alcohol.

Wij wensen iedereen een gelukkiger en gezonder 2021 toe, en we zien jullie graag terug bij één van onze activiteiten!

Vraag ernaar bij de slijter of bestel hem in onze webshop

Sinds 14 oktober 2020 om 22.00 uur is de tweede Corona Lockdown van dit jaar een feit. Dat dit een stevige dobber wordt voor ons, maar vooral voor onze klanten en dan speciaal de horeca is voor iedereen duidelijk.

Maar dit bleek sinds Black Friday niet genoeg: nu zitten we in een (bijna) totale lockdown tot in ieder geval half januari 2021!

We houden ons hart vast en leven erg mee met de horeca en overige getroffen detailhandel, en hopen er maar het beste van. Daarom aan een ieder: steun je lokale ondernemers waar mogelijk!

In een opname voor RTV Drenthe over de lockdown van oktober vindt u ons, samen met Maallust, kijk gerust.

 

 

Onder deze noemer willen we graag een lans breken voor de zelfstandige slijter.

Landelijk is er een, niet erg lokaal klinkende, actie gestart onder de naam "Support your local brewery". Natuurlijk steunen wij die van harte, en vertalen we hem tevens even naar onze lokale taal.

SUPPORT LOCAL linksom 300x300

Wel vinden we dat we juist onze steun moeten uitspreken aan de horeca ondernemers en slijters die ons product voor het voetlicht brengen. Helaas moet de steun aan de horeca tijdelijk van de overheid komen vanwege de verplichte sluiting van al onze afnemers in de horeca.

We kunnen wel onze klanten, de slijters, steunen, door zoveel mogelijk, met gepaste afstand, onze producten te kopen bij de slijters die ons bier verkopen in deze moeilijke tijden. Kijk hiervoor op de betreffende pagina.

Ook kun je landelijk je bierdoos opgestuurd krijgen via onze Webshop.

verzenddoos web 153258

De verzenddoos met 12 flessen kan ook gevuld worden met 10 flessen en 2 glazen.

 

In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Hoogeveen gaf de brouwer op 18 februari 2020 een lezing over zijn specialiteit: Bierhistorie, aangevuld met de biergeschiedenis van Hoogeveen. Het verhaal begon in een heel grijs verleden, om al vertellende en demonstrerende uit te komen bij de moderne tijd.

bierhistorische lezing200218 210721

bierhistorische lezing 20200218 194309

De Natufiërs, Sumeriërs, Kelten, monniken en Drenthen kwamen voorbij. De verschillen in brouwmethodieken werden uitgelegd en getoond, en er werd van Hoogeveens bier geproefd.

Ook kwamen alle historische brouwlocaties in Hoogeveen en omgeving aan de orde, evenals de brouwfamilies die hier vroeger de roerstok zwaaiden.

bierhistorische lezing 20200218 214125

Hoe de biertonnen werden verdoerd kan men op bovenstaande foto zien. De vaten waren echter vroeger wel veel groter dan het getoonde model.

 

Zaterdag 25 januari 2020 werd het boek "De Bierbrouwers van Hoogeveen" in een geheel nieuwe en uitgebreide versie gepresenteerd bij boekhandel The Readshop !Pet in Hoogeveen.

boekoverhandiging burgemeester

 

presentatie groep 1

presentatie Ronald

Na een ontvangst in de lezingruimte met een glas bier, deed Ronald Pool, voorzitter van D.A.B. de Wortketel een inleiding over bier brouwen van vroeger en nu. Daarna werd er een filmpje vertoond van een historisch bierbrouwexperiment van de schrijver uit 2013.

presentatie Jan jopen

Hierna was het aan Jan de Vries, brouwer en schijver van de biergeschiedenis van Hoogeveen om een korte presentatie te doen, waarin duidelijk werd hoe hij tot bierhistorisch onderzoek, en uiteindelijk tot de uitgave van dit boek is gekomen.

presentatie groep 2

boekoverhandiging burgemeester Jan

Tot slot overhandigde Jan het officiële eerste exemplaar aan burgemeester Lohuis, die aansluitend nog een dankwoord aan de schrijver richtte.

Afsluitend kon iedereen nog genieten van één van de speciaalbieren van de brouwerij, en kon men een exemplaar van het bier boek laten signeren door de schrijver.

Het was een aangename bijeenkomst, die in dit jubileumjaar van de brouwerij nog door diverse activiteiten gevolgd zal gaan worden. De eerstvolgende is voor de historisch geinteresseerde zeker de moeite waard: op dinsdag 18 februari is er in de bibliotheek van Hoogeveen een Historische Bierlezing bij te wonen met nog veel meer informatie over de rijke biergeschiedenis.

 

 

Op vrijdagavond 13 maart 2020 organiseerden we een heerlijk verrassings-3-gangen bier-diner, verzorgd door Roel Kuper.

Het was een leuke, leerzame en smakelijke avond met fijn eten, mooi passend bier, goede verhalen en een gezellige sfeer. Wel moesten we even rekening houden met extra hygiëne maatregelen, maar dat mocht de pret niet drukken.

bierdiner 20200313 193639

bierdiner 20200313 193658

bierdiner 20200313 193843

 

 

 

Onze brouwerij werd ingeschreven in de zomer van 2014, het eerste bier dat we leverden moest op een grondige verbouwing en voorbereiding wachten, zodat we de start van onze brouwerij rekenen vanaf het voorjaar van 2015. Ons eerste lustrum vieren we dan ook in 2020.

Vanaf januari kunt u de nodige extra activiteiten van ons verwachten, u kunt ze vinden in de agenda en op de speciale pagina's.

In verband met de Corona crisis zijn de volgende activiteiten voorlopig afgelast:

  • Pubkwis
  • Open Brouwerij Dag tijdens de Week van het Nederlandse Bier

We hopen in een later stadium deze activiteiten alsnog in te kunnen plannen!