• Header_4
 • Header_5
 • Header_6
 • Header_7
 • Header_8
 • Header_9

Nieuws

Hier vindt u biernieuws van Jonge Beer gesorteerd op tijd.

biersoorten jonge beer

De oogst van een jaar brouwen!

In augustus 2021 was het eindelijk zover: we hebben zonnepanelen laten plaatsen! Vanaf nu kunnen we duurzaam voldoende energie opwekken om al onze activiteiten van stroom te kunnen voorzien.

zonnepanelen 1 20210825

Na een zonnige start werd het wel wat bewolkter, maar er komt vast weer mooi weer aan.

zonnepanelen 2 20210825

zonnepanelen 3 20210826

Als alle voorbereidingen klaar zijn en het papierwerk is geregeld, is het plaatsten van 55 zonnepanelen in 2 dagen tijd nog maar een kleinigheid voor de mannen van Schone Zon uit Tubbergen die namens HT Solar het dak op mochten. We zijn Ernst Advies Groep dankbaar voor de hulp en het uit handen nemen van de vele rompslomp die hierbij komt kijken.

 

We hebben in het voorjaar van 2021 een grotere brouwketel geplaatst in onze brouwerij. We blijven nog steeds klein, maar hierdoor kunnen we makkelijker en beter een (bijna) dubbele hoeveelheid bier brouwen. Na het aansluitwerk met de nodige aanpassingen en een nieuwe koeler, is de zomer gebruikt om onze voorraad weer op peil te brengen zodat jullie ook dit najaar en winter weer van ons bier kunnen genieten.

Jonge Beer Brouwerij portret 2 2021

 

Nu er meer versoepelt wordt kunnen we eindelijk deze zomer weer gasten ontvangen tijdens een Kijkje in de Brouwerïj"!

Op de zaterdagen 10, 17, en 24 juli openen we 's middags onze (zij-)deuren voor een corona-proof samenzijn.

Kijk in de activiteiten-agenda voor eventuele aanvullende informatie.

In 2020 bestaat onze brouwerij 5 jaar. We zouden rond deze tijd de jubileumactiviteiten afronden, maar het jaar liep geheel anders.

Volgend jaar hopen we de laatste jubileumactiviteiten alsnog te kunnen houden, en om alvast het vuurtje warm te houden, hebben we voor deze jaarovergang een feestelijke Jubileumeditie van onze HobBlonder uitgebracht: voller van smaak en kleur en met iets meer alcohol.

Wij wensen iedereen een gelukkiger en gezonder 2021 toe, en we zien jullie graag terug bij één van onze activiteiten!

Vraag ernaar bij de slijter of bestel hem in onze webshop

Sinds 14 oktober 2020 om 22.00 uur is de tweede Corona Lockdown van dit jaar een feit. Dat dit een stevige dobber wordt voor ons, maar vooral voor onze klanten en dan speciaal de horeca is voor iedereen duidelijk.

Maar dit bleek sinds Black Friday niet genoeg: nu zitten we in een (bijna) totale lockdown tot in ieder geval half januari 2021!

We houden ons hart vast en leven erg mee met de horeca en overige getroffen detailhandel, en hopen er maar het beste van. Daarom aan een ieder: steun je lokale ondernemers waar mogelijk!

In een opname voor RTV Drenthe over de lockdown van oktober vindt u ons, samen met Maallust, kijk gerust.

 

 

Onder deze noemer willen we graag een lans breken voor de zelfstandige slijter.

Landelijk is er een, niet erg lokaal klinkende, actie gestart onder de naam "Support your local brewery". Natuurlijk steunen wij die van harte, en vertalen we hem tevens even naar onze lokale taal.

SUPPORT LOCAL linksom 300x300

Wel vinden we dat we juist onze steun moeten uitspreken aan de horeca ondernemers en slijters die ons product voor het voetlicht brengen. Helaas moet de steun aan de horeca tijdelijk van de overheid komen vanwege de verplichte sluiting van al onze afnemers in de horeca.

We kunnen wel onze klanten, de slijters, steunen, door zoveel mogelijk, met gepaste afstand, onze producten te kopen bij de slijters die ons bier verkopen in deze moeilijke tijden. Kijk hiervoor op de betreffende pagina.

Ook kun je landelijk je bierdoos opgestuurd krijgen via onze Webshop.

verzenddoos web 153258

De verzenddoos met 12 flessen kan ook gevuld worden met 10 flessen en 2 glazen.

 

In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Hoogeveen gaf de brouwer op 18 februari 2020 een lezing over zijn specialiteit: Bierhistorie, aangevuld met de biergeschiedenis van Hoogeveen. Het verhaal begon in een heel grijs verleden, om al vertellende en demonstrerende uit te komen bij de moderne tijd.

bierhistorische lezing200218 210721

bierhistorische lezing 20200218 194309

De Natufiërs, Sumeriërs, Kelten, monniken en Drenthen kwamen voorbij. De verschillen in brouwmethodieken werden uitgelegd en getoond, en er werd van Hoogeveens bier geproefd.

Ook kwamen alle historische brouwlocaties in Hoogeveen en omgeving aan de orde, evenals de brouwfamilies die hier vroeger de roerstok zwaaiden.

bierhistorische lezing 20200218 214125

Hoe de biertonnen werden verdoerd kan men op bovenstaande foto zien. De vaten waren echter vroeger wel veel groter dan het getoonde model.

 

Zaterdag 25 januari 2020 werd het boek "De Bierbrouwers van Hoogeveen" in een geheel nieuwe en uitgebreide versie gepresenteerd bij boekhandel The Readshop !Pet in Hoogeveen.

boekoverhandiging burgemeester

 

presentatie groep 1

presentatie Ronald

Na een ontvangst in de lezingruimte met een glas bier, deed Ronald Pool, voorzitter van D.A.B. de Wortketel een inleiding over bier brouwen van vroeger en nu. Daarna werd er een filmpje vertoond van een historisch bierbrouwexperiment van de schrijver uit 2013.

presentatie Jan jopen

Hierna was het aan Jan de Vries, brouwer en schijver van de biergeschiedenis van Hoogeveen om een korte presentatie te doen, waarin duidelijk werd hoe hij tot bierhistorisch onderzoek, en uiteindelijk tot de uitgave van dit boek is gekomen.

presentatie groep 2

boekoverhandiging burgemeester Jan

Tot slot overhandigde Jan het officiële eerste exemplaar aan burgemeester Lohuis, die aansluitend nog een dankwoord aan de schrijver richtte.

Afsluitend kon iedereen nog genieten van één van de speciaalbieren van de brouwerij, en kon men een exemplaar van het bier boek laten signeren door de schrijver.

Het was een aangename bijeenkomst, die in dit jubileumjaar van de brouwerij nog door diverse activiteiten gevolgd zal gaan worden. De eerstvolgende is voor de historisch geinteresseerde zeker de moeite waard: op dinsdag 18 februari is er in de bibliotheek van Hoogeveen een Historische Bierlezing bij te wonen met nog veel meer informatie over de rijke biergeschiedenis.

 

 

Op vrijdagavond 13 maart 2020 organiseerden we een heerlijk verrassings-3-gangen bier-diner, verzorgd door Roel Kuper.

Het was een leuke, leerzame en smakelijke avond met fijn eten, mooi passend bier, goede verhalen en een gezellige sfeer. Wel moesten we even rekening houden met extra hygiëne maatregelen, maar dat mocht de pret niet drukken.

bierdiner 20200313 193639

bierdiner 20200313 193658

bierdiner 20200313 193843

 

 

 

Onze brouwerij werd ingeschreven in de zomer van 2014, het eerste bier dat we leverden moest op een grondige verbouwing en voorbereiding wachten, zodat we de start van onze brouwerij rekenen vanaf het voorjaar van 2015. Ons eerste lustrum vieren we dan ook in 2020.

Vanaf januari kunt u de nodige extra activiteiten van ons verwachten, u kunt ze vinden in de agenda en op de speciale pagina's.

In verband met de Corona crisis zijn de volgende activiteiten voorlopig afgelast:

 • Pubkwis
 • Open Brouwerij Dag tijdens de Week van het Nederlandse Bier

We hopen in een later stadium deze activiteiten alsnog in te kunnen plannen!

 

Zondag 22 december 2019 hadden we weer een prachtig Winterbierfestival in Hoogeveen. Voor de 5e keer was ons bier er verkrijgbaar. En dat werd goed geproefd. We danken dan ook graag alle gasten die ons, en de andere brouwers, met een bezoek hebben vereerd. Het was weer beregezellig!

winterbierfestival 2019 web

We dachten genoeg bier mee te hebben, maar moesten toch nog even naar de brouwerij terug om meer te halen. Dat was natuurlijk voor ons makkelijk, op slechts 500 meter van het festivalterrein.

Voor de bob hadden we Frisser  mee, en voor tussendoor een Humber of HobBlonder, maar voor de echte winterbierliefhebber hadden we 5 winterbieren op de tap:

 

Kijk ook eens bij RTV Drenthe's programma Op Tjak voor een reportage hierover.

Ook in 2019 doen we weer mee aan de Week van het Nederlandse Bier.

Speciaal bier
We zullen op zaterdagmiddag 25 mei ons bier van de tap en fles schenken en we hebben ook weer speciaal bier gebrouwen dat niet in de winkel te koop is, een proeverij is dus een extra speciale beleving!

Live muziek
We zijn blij te kunnen melden dat de band Heathland bij ons live muziek komt maken. Kom dus langs en geniet!

De Open Brouwerij Dag wordt gehouden op zaterdag 25 mei 2019 van 14.00 - 17.00 uur. 

open brouwerijdag 02 06 2018 

Een impressie van de druk bezochte open brouwerijdag van 2018.

 

open brouwerijdag 02 06 2018 2

Natuurlijk kunt u ook in gesprek met de brouwer.

 

Elke laatste zondag van de maanden april tot en met augustus staan we in 2019 op de streekmarkt van de Luie Tuinman in Gijsselte bij Ruinen. Natuurlijk hebben we dan ook bier bij ons!

De Luie Tuinman Gijsselte Ruinen

Ook dit jaar was het weer een geslaagd Kerst- en Winterbierenfestival in Hoogeveen. De miezerende regen was geen belemmering voor de vele bezoekers en ook de sfeer was weer geweldig.

kraam winterbierfestival 20181223 web

Onze kraam zag er weer kerstig uit. De foto is voor aanvang genomen, anders zou er niets meer van te zien zijn door de drukte. De bierpomp en de diverse tappen hadden het weer druk; de gasten lieten het zich goed smaken.

winterbierfestival 20181223 153338 web

Er kon weer royaal genoten worden van de vele winterbieren (ook al groeit het aandeel niet-winterbieren wel sterk).

 

We hebben enkele cadeauverpakkingen samengesteld om u een handje te helpen met het maken van een leuk en lekker bierpresentje.

U kunt kiezen uit de onderstaande suggesties. Via onze webshop of via ons contactformulier of vonze facebookpagina kunt u een bestelling plaatsen en kunnen we een afspraak maken om het af te halen.

cadeausets voorjaar web

 Cadeausuggestie:

 1. 3-pack: Sunt Steffen, Humber, Eridaan, samen voor € 9,95
 2. 2-pack+glas: Sunt Steffen, Humber, en ons eigen glas, samen voor 10,95
 3. 3-pack en boek: 3 flessen bier en het boek "Bierbrouwers van Hoogeveen" van € 22,45 voor: 19,95

Neem voor andere wensen gerust contact met ons op!

cadeauset 3 flessen en boek 20201016

 

Het augustusbier in de collab-tour van Bird Brewery is de collaboration met ons en heeft geresulteerd in: Drenthen, een amberkleurig brown ale met behalve gerst ook haver, en verrassend frisse hopgeuren.

Met dit kakelvers en kiplekkere zomers bruin bier vergeet je de zinderende hitte van de zomer van 2018 nooit weer!

 

Bier met minder alcohol wordt tegenwoordig steeds vaker gevraagd. Ook alcoholarm en alcholvrij bier krijgt steeds meer aandacht.

Maar wat is het verschil tussen alcoholarm en alcholvrij?

En wat zegt de Nederlandse Warenwet (artikel 7A t/m D) hierover?

Kort gezegd mag in Nederland gebrouwen alcoholvrij bier niet meer dan 0,1 % alcohol bevatten en alcoholarm bier niet meer dan 1,2 % (tot 1 juli 2007 was dat nog 0,5 %).

Het vreemde is dat frisdrank volgens hetzelfde warenwetbesluit maximaal 0,5 % alcohol mag bevatten en dan nog steeds frisdrank genoemd wordt, waarvan de consument uit gaat dat het alcoholvrij is!

 

Ook vreemd is de Europese harmonisatie van het alcoholvrije bier.

Bier dat in een Europees land als alcholvrij gebrouwen is, mag in een ander Europees land ook als alcholvrij verkocht worden, ook al heeft de term "alcoholvrij" in dat andere Europese land een andere inhoud! Zie hierover ook het artikel op de website van het Kennisinstituut Bier.

 • In Nederland gebrouwen alcoholvrij bier mag 0,1 % alcohol bevatten. 
 • In België, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden geldt: 0.5 %
 • In Spanje: 1%
 • In Italië en Frankrijk: 1.2%

Dit heeft tot gevolg dat ons Frisser van 0,5 %, alcoholarm heet en dat een bier dat bijvoorbeeld uit Duitsland is geïmporteerd hier verkocht mag worden als alcoholvrij terwijl het mogelijk net zoveel alcohol bevat als ons Frisser. En ook net zoveel als sinaasappelsap of cola bevatten kan. Sterker nog: een serveza vanuit Spanje kan 1 % bevatten en toch in Nederland verkocht worden als alcoholvrij!

Hoe gek kan een Europees harmonisatiemodel zijn!

Voor de consument lijkt het ons meer helderheid te verschaffen als we, óf in Europees verband 1 heldere grens trekken die in alle landen gelijk is, óf dat we gaan eisen dat geïmporteerd bier gewoon aan de wetgeving moet voldoen van het importerende land.

 

 

Het streekmagazine voor Oost Nederland, Naober, heeft een "Preuverieje" van blonde streekbieren georganiseerd. Ons HobBlonder werd de winnaar met als algemeen oordeel: "Soepel, met een goed bouquet". Hier proosten we graag op! Er volgde een fraai interview dat na te lezen is in het juni-nummer 2017 van Naober.

hobblonder in glas

Als tweede eindigde Royal Rha van Bronckhorster, en als derde Blonde Spetter van Maraakels.

We danken de juryleden Peter Klosse, Nel Schellekens, Harald Droste, en Michiel Bussink voor hun goede smaak!

Na de vermelding op de Noordelijke Bierkaart eerder dit jaar is dit een extra bevestiging voor ons mooie HobBlonder.

 

We kunnen nu ook een fraai bedrukt T-shirt aanbieden met ons beertje-logo. Het shirt is van goede eco kwaliteit en heeft een mooie achtergrondkleur.

t shirt jonge beer

Het shirt is verkrijgbaar voor 15 euro per stuk.

U kunt uw shirt bemachtigen door op een Kijkje in de Brouwerij-dag langs te komen of via de mail een afspraak te maken.

Verkrijgbare maten: L, XL, XXL.

 

 

Uniek is onze nieuwste creatie in samenwerking met De Hutte-Cosmetics: een badbruisbal met de geur van ons HobBlonder bier!

bierbadbal jonge beer

Ben Hut van De Hutte wist de hoppige geur van dit bier te vangen in een bijzonder geniet product dat zijn gelijke in de wereld niet kent.

Dit was voor de Telegraaf, RTV Drenthe en Hart van Nederland aanleiding hier aandacht aan te besteden.

bruisbal in bad HartvNl 22 05 2017

Op 22 mei 2017 werden door SBS6 Hart van Nederland opnamen gemaakt in de brouwerij, waarbij Ben een demonstratie badderen in bierlucht gaf.

 

De bierbal voor in bad is verkrijgbaar voor 5 euro per stuk.

U kunt een bal aanschaffen tijdens een opening van de brouwerij, kijk hiervoor in de activiteiten agenda. Ook is de bier-bad-bal te verkrijgen bij Van Zeep.nl in Someren, en bij Slijterij Bij Marcel in Hoogeveen, en uiteraard bij De Hutte-Cosmetics in Zuidwolde. U zult de Hutte op menige braderie en zomermarkt kunnen ontmoeten! 

Hieronder een uitzending van RTV Drenthe over de badbal: