• Header_4
  • Header_5
  • Header_6
  • Header_7
  • Header_8
  • Header_9

Bier met minder alcohol wordt tegenwoordig steeds vaker gevraagd. Ook alcoholarm en alcholvrij bier krijgt steeds meer aandacht.

Maar wat is het verschil tussen alcoholarm en alcholvrij?

En wat zegt de Nederlandse Warenwet (artikel 7A t/m D) hierover?

Kort gezegd mag in Nederland gebrouwen alcoholvrij bier niet meer dan 0,1 % alcohol bevatten en alcoholarm bier niet meer dan 1,2 % (tot 1 juli 2007 was dat nog 0,5 %).

Het vreemde is dat frisdrank volgens hetzelfde warenwetbesluit maximaal 0,5 % alcohol mag bevatten en dan nog steeds frisdrank genoemd wordt, waarvan de consument uit gaat dat het alcoholvrij is!

 

Ook vreemd is de Europese harmonisatie van het alcoholvrije bier.

Bier dat in een Europees land als alcholvrij gebrouwen is, mag in een ander Europees land ook als alcholvrij verkocht worden, ook al heeft de term "alcoholvrij" in dat andere Europese land een andere inhoud! Zie hierover ook het artikel op de website van het Kennisinstituut Bier.

  • In Nederland gebrouwen alcoholvrij bier mag 0,1 % alcohol bevatten. 
  • In België, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden geldt: 0.5 %
  • In Spanje: 1%
  • In Italië en Frankrijk: 1.2%

Dit heeft tot gevolg dat ons Frisser van 0,5 %, alcoholarm heet en dat een bier dat bijvoorbeeld uit Duitsland is geïmporteerd hier verkocht mag worden als alcoholvrij terwijl het mogelijk net zoveel alcohol bevat als ons Frisser. En ook net zoveel als sinaasappelsap of cola bevatten kan. Sterker nog: een serveza vanuit Spanje kan 1 % bevatten en toch in Nederland verkocht worden als alcoholvrij!

Hoe gek kan een Europees harmonisatiemodel zijn!

Voor de consument lijkt het ons meer helderheid te verschaffen als we, óf in Europees verband 1 heldere grens trekken die in alle landen gelijk is, óf dat we gaan eisen dat geïmporteerd bier gewoon aan de wetgeving moet voldoen van het importerende land.