Op het eerste lustrumfeest van het Noordelijk Kerst- en Winter-biern Festival werd burgemeester Lohuis op de hoogte gebracht van onze werkzaamheden aan een te openen bierbrouwerij in Hoogeveen. Ook ontving de burgemeester een winterbier van de brouwer om een indruk te krijgen hoe de Hoogeveense Bieren volgend jaar zullen gaan smaken.
Op de foto van links naar rechts; Burgemeester Karel Lohuis, Henk Stoel en Jan Beekelaar (bestuursleden DAB de Wortketel), en brouwer Jan de Vries bij de opening van het kerst- en winter-biern festival op 21 december 2014.
Tijdens een historische stadswandeling door het centrum van Hoogeveen op 13 september 2013 mocht een verhaal worden verteld over drank en drinken door de eeuwen heen. Daarbij kwamen behalve bier ook jenever, brandewijn en likeur, maar ook koffie, thee en limonade aan bod. Niet alleen de bierbrouwers werden benoemd, maar ook de jeneverstokers en likeurbereider, evenals de koffiebranderij van Pet en de limonadefabriek van Harkema in Noordscheschut.
De kwaliteit van het drinkwater, en dat van het bier werd benoemd. Op het Hoogeveen was dat natuurlijk dik in orde, maar landelijk schortte het daar nogal eens aan. Tappers die zout in het bier gooiden, brouwers die koeiepoten mee lieten koken in de wort of koeiedrek aan het water toevoegden om de kwaliteit van het brouwwater te verbeteren (!) kwamen aan de orde. Niet op Hoogeveen natuurlijk: in de bedoelde periode werd het bier van Hoogeveen in de boeken positief beoordeeld.
Een aangename avond werd afgesloten met een aangename slok bij een van de oudste kroegen in het oudste pand van Hoogeveen: het Olde Schippershuus.
In een ontspannen atmosfeer werd dinsdagavond 17 april 2012 in de sfeervolle omgeving van Musem De 5000 Morgen te Hoogeveen een lezing over bierhistorie gehouden.
Vele zaken kwamen aan de orde in een beeldend verhaal, waarbij tussendoor ook nog even de omzetting van mout in wort werd gedemonstreerd en men kennis kon maken met Kvas (broodbier).
Na de pauze volgde een zeer speciale bierproeverij onder leiding van Maurits Harmsen van Dégust (nu: De Drie Dorstige Herten in Utrecht).
Hij reisde speciaal voor deze gelegenheid naar het Belgische Pajottenland om enkele bijzondere bieren van spontane gisting te kunnen bemachtigen. Zijn bierkeuze sloot mooi aan bij het historische karakter van de avond. Er werd Oude Lambiek en Geuze geproefd van Oud Beersel en De Cam. Ook werd er een biologisch gagelbier geproefd: De Gageleer.
Al met al bieren die in Nederland zelden te vinden zijn.
Het werd een smaak- en spraak-makende avond in een gemoedelijke sfeer, waarbij zowel de bierliefhebbers als de historische fijnproevers aan hun trekken kwamen.
Mede door de inzet van Dick Henstra kwam de presentatie van de stijlkamer in de juiste sfeer over.PINT en de overige media hebben er toe bijgedragen dat het een druk bezochte avond werd.
100 jaar oude eiken vaten waar de Lambiek van Geuzestekerij De Cam rustig rijpt.
In 2009 verscheen het resultaat van jaren historisch archiefonderzoek onder de titel "De Bierbrouwers van Hoogeveen (1672-1850)".
In tegenstelling tot wat men tegenwoordig vaak denkt, waren er ook in het noorden van het land vroeger veel, heel veel, bierbrouwers actief. Hoogeveen telde er 5 in een tijd dat Amsterdam er nog slechts 3 had.
Al deze brouwers werden hierin besproken en ook hoe het kon dat er na 1850 geen 1 meer over was.
De tweede druk is inmiddels al weer enige jaren uitverkocht.
In 2020 verschijnt een derde, herziene en uitgebreide versie van het oorspronkelijke onderzoek uit onder de titel "De Bierbrouwers van Hoogeveen".
De datum van verschijnen is 25 januari 2020 en zal officieel worden gepresenteerd in de lokale boekhandel. kijk hiervoor ook op de speciale pagina!
Subcategorieën
Bierarchief
Hier vindt u bieren van ons die niet meer in productie zijn.